Batuse: Obeležena seoska slava

Foto: Kim

Liturgijom, litijom i rezanjem kolača, pred više od sto vernika obeležena je seoska slava u crkvi Svete Nedelje u Batusu kod Kosova Polja.

Osveštan je i parohijski dom izgrađen u dvorištu pomenute crkve, javlja Radio Kim.

Meštani Batusa, predstavnici lokalne samouprave i Kancelarije za KiM, prisustvovali su liturgiji koju su služili iguman manastira Svetih Arhangela kod Prizrena – otac Mihailo i sveštenstvo iz Kosova Polja, Lipljana i Prištine.

Sveta velikomučenica Nedelja štiti ovo selo i ovaj kraj, poručio je otac Mihailo.

„Živimo u vremenu kada vidimo da su mnogi ustali protiv nas, nekima je dozvoljeno da rade šta hoće, a nekima nije dozvoljeno da žive i mole se Bogu. Imajte vere i poverenja u Gospoda, daće vam snagu“, kazao je otac Mihailo.

Nakon rezanja slavskog kolača, prištinski paroh Staniša Arsić čestitao je praznik okupljenim vernicima.

„Neka vam Gospod podari mir, zdravlje i slogu. Da se trudimo uvek, kao što je govorio patrijarh Pavle, da budemo ljudi. Gde god se našli, čuvajte svoje ime i prezime, veru, crkvu, ne dajte da padne nijedan trun na to. Čuvajte crkvu kao zenicu oka svoga, jer nas je ona očuvala, oko nje smo se i danas sabrali“, rekao je otac Staniša.

Ovogodišnji domaćin bio je Marko Arsić, dok će sledeće godine kolačar biti Novica Dimić.

„Velika je čast što sam sa svojom porodicom domaćin, Bogu hvala, iz godine u godinu okuplja se sve više ljudi. U Batusu živi blizu 300 meštana, zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju izgradili smo parohijski dom, nadamo se da će svakoga dana biti sve bolje i bolje“, kazao je Arsić.

Za meštane Batusa obeležavanje seoske slave je jedinstveni događaj.

„Cele godine čekamo da proslavimo i obeležimo onako kako dolikuje. Sveta Nedelja je sačuvala nas i mi smo sačuvali nju. Nikada nismo zaboravili praznik, uvek su dolazili i meštani okolnih sela“, rekla je Danijela Simonović.

„Danas je praznik našeg sela, narod se okupio. Ranije je bilo više ljudi, posle rata ostalo nas je vrlo malo… Sada je narod ponovo počeo da se okuplja“, dodao je Nebojša Arsić.

U porti crkve organizovan je kulturno-umetnički program u kojem su učestvovali KUD “Branko Medenica”, pesmom su se predstavile Miljana Slavić i Magdalena Savić, a harmonikom Jovan i Nikola Stojković.

Crkva Svete Nedelje u Batusu kraj Kosova Polja sagrađena je u XIV veku.

Comments

Pročitaj još