• Početna>
  • Vesti>

Mali: Inflacija će početi da pada, a plate i penzije će rasti

Foto: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali rekao je za RTS da Srbija nije kriva ni za konflikt u Ukrajini ni za energetsku krizu, ali da se na pravi način izborila sa tim. Kaže da su penzije i plate nikad veće, da je obezbeđena stabilnost snabdevanja gasom i strujom, kao i da se nastavlja sa infrastrukturnim projektima. Inflacija kojoj svedočimo je, kaže, uvezena, ali će i krenuti da pada, dok će plate i penzije rasti, rekao je Mali, najavivši nove vidove pomoći građanima.

Na dnevnom redu četvrtog vanrednog zasedanja Naredne skupštine je 30 tačaka, a poslanici će, između ostalog, razmatrati više predloga zakona iz oblasti ekonomije.

Ministar Siniša Mali kaže da je na dnevnom redu 26 zakona koji treba da doprinesu daljem razvoju zemlje i podizanju životnog standarda.

Reč je o zakonima o planiranju i izgradnji, o ulaganju u infrastrukturne projekte, ali i ratifikaciji 12 finansijskih sporazuma kojima se obezbeđuje finansiranje infrastrukturnih projekata.

Najavljuje i ulaganja u zdravstvo, ali i donošenje zakona kojim se obezbeđuju sredstva za tri nova tehnološka parka u Nišu, Čačku i Krušecu.

Prijava za jednokratnu pomoć majkama dece do 16 godina od 20. avgusta

Vlada najavljuje i zakon koji bi trebalo da omogući isplatu jednokratne novčane pomoći majkama dece do 16 godina.

“Do kraja septembra, ako se usvoji zakon, svakoj majci,odnosno staratelju, isplatićemo 10.000 dinara jedonokratne pomoći. Treba se prijavii preko uprave za trezor, od 20. avgusta do 20. septembra. Do kraja septembra isplatićemo 10.000 dinara svim majkma“, rekao je Mali.

Fiskalni savet ocenio je da je ta mera, zajedno sa drugim, vanrednim povećanjem penzija i plata u javnom sektoru, ishitrena i da bi to moglo da dodatno da pogorša položaj najsiromašnijih i da podgreje inflaciju.

Mali kaže da poštuje mišljenje Fiskalnog saveta, ali da se sa njim ne slaže.

“Time pokazujete stabilnost javnih finnsija i snagu ekonomije. Dok rastu troškovi života, važno je da realni dohodak bude sačuvan u realnom iznosu, zato povećavamo plate i penzije“, rekao je Mali.

Podseća da je rešen problem dece koja su bila mlađa od 16 godina prošle godine kada se delila pomoć, a starija od 16 sada – biće isplaćen novac za svu decu rođenu od 21. novembra 2006.

“Pomoć će dobiti 1.190.000 dece, ali ni na koji način ne ugrožavamo javne finansije“, naveo je Mali.

U januaru prosečna penzija biće 390 evra

Ministar finansija najavio je i nova povećanja plata i penzija i istakao da će u janaru prosečna penzija izositi 390 evra.

“Već od 1. septembra idemo sa povećanjem plata od 5,5 odsto za naše prosvetare, za medicinske sestre, za negovateljice u ustanovama socijalne zaštite. Još 10 odsto svima njima, kao i ostalima u javnoj upravi ide od 1. januara”, rekao je Mali.

Prvu vanrednu indeksaciju penzija od 5,5 odsto najavljuje od 1. oktobra i još 14,5 odsto od januara.

“Mi ćemo već u januaru, što je za pet meseci, imati prosečnu penziju u Srbiji 390 evra”, rekao je Mali.

Na komentar da je porasla i inflacija, Mali kaže da nije toliko porasla i da će ona krenuti da pada.

“Imali smo za dve godine povećanje prosečnih penzija u Srbiji za 55,8 odsto. Nije porasla, dakle, inflacija toliko. Ako je prosečna bila ove godine oko 12 odsto, već polako vidite smanjivanje inflacije u celom svetu, dakle i kod nas, negde do kraja godine da bude 8 odsto. Ali ono što mi je veoma važno, inflacija će padati i pada, ali plate i penzije koje povećavamo, one će ostati kontinuirano visoke i dalje ćemo ih povećavati”, rekao je Mali.

Dodaje da nije Srbija kriva za inflaciju, već da je ona uvezena. “Nije Srbija kriva ni za konflikt u Ukrajini ni za energetsku krizu, ali se na pravi način izborila sa tim. Kontinuirano iz godine u godinu, već par godina unazad, povećavamo plate, povećavamo penzije, nikada veće plate i penzije nisu bile”, rekao je Mali.

Comments

Pročitaj još