Vazdušni prostor Kosova u nadležnosti KFOR-a

Foto: Tanjug

Međunarodna mirovna misija KFOR poručila je danas da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN vazdušni prostor iznad Kosova u nadležnosti komandanta Kfora.

“Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i povezanih ograničenja, uključujući Bajraktar TB-2, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, komandant KFOR-a ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova. Gornji vazdušni prostor Kosova može se koristiti samo za prelet iz jedne u drugu zemlju komercijalnim letovima. Donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta Kfora“ objašnjeno je u saopštenju.

Iz KFOR-a kažu da od institucija na Kosovu očekuju da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura.

Dodaju i da KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala.

KFOR ostaje u potpunosti fokusiran na obezbeđivanje bezbednog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim pomenutim mandatom UN, zaključuje se.

Comments

Pročitaj još