• Početna>
  • Vesti>

Reakcije povodom zatvaranja poslovnica Poštanske štedionice i Uprave za trezor na Severu Kosova

Foto; Radio Mitrovica sever

Vučević: Upadom u ekspoziture, Kurti pokazuje da je očajan

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti upadom specijalne policije u ekspoziture banke Poštanska štedionica u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici pokazuje da je očajan jer mu njegovi “ktitori” još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u Savet Evrope.

Vučević je upitao međunarodnu zajednicu kome i zašto smeta Poštanska štedionica.

“Zbog čega su kosmetski Srbi jedina zajednica u Evropi koja ne može normalno da posluje? Imaju li oni pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno”, upitao je Vučević, saopštio je njegov kabinet.

Vučević je dodao da međunarodna zajednica ”predugo i preblago (ne) reaguje na Kurtijeva nepočinstva’, dodaje se u saopštenju.

Dačić: Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda

Reagovao je i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić koji je rekao da Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, upadom policije u ekspoziture Poštanske štedionice.

“Dokle će više međunarodna zajednica tolerisati nasilje nad Srbima? Ili se to ne uklapa u kliše? Ako je hapšenje dinara deo politike Kurtija kojeg Zapad podržava, šta je sledeće? Hapšenje dinara, proterivanje i ubijanje Srba, zar to treba da dočekamo? Kurtiju ne vredi govoriti, ali ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti, sve ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posledicama“, izjavio je Dačić.

Petković: Upad KPS-a u ekspoziture PŠ pokušaj izazivanja nemira i haosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je upad kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na severu KiM i da će o tome Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.

“Ja ću se koliko sada čuti sa Miroslavom Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je ovde reč”, rekao je Petković.

Petković je dodao da nije reč o nekom običnom eskalatornom potezu već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni deo dijaloga.

“Prema informacijama koje trenutno imamo sa terena, kosovska policija je upala u sve prostorije, tamo i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene koji su se tu našli u trenutku upada u ekspoziture banke Poštanske štedionice.

Jasno je da ovde nije reč o ukidanju dinara, već proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih institucija na severu Kosova i Metohije”, rekao je Petković.

Dodao je da u trenutku upada kosovske policije u banku Poštanske štedionice u ekspoziturama nije bilo dinara, te da i sa tačke gledišta Prištine nije bilo osnova za nasilni upad.

“Aljbin Kurti ne želi nikakav dogovor, niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na KiM. Sve vreme u Briselu, glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi je glumio da želi da se dogovori, da želi rešenje, ali je iz sastanka u sastanak odbijao sve naše predloge i ništa nije želeo da prihvati, čak i kad smo ponudili da isplaćujemo u evrima, čak i kad smo ponudili da formiramo novo privredno preduzeće”, naglasio je Petković.

On je naglasio da u bankama Poštanske štedionice radi ukupno 89 osoba.

Petković je ocenio da je Bisljimi odbio sve predloge, jer je čekao trenutak kada će se završiti sastanak komiteta ministara u Savetu Evrope kako bi Priština krenula sa gašenjem srpskih institucija – u ovom slučaju banke Poštanske štedionice, trezora banke Poštanske štedionice i Pošta Srbije.

“Jasno vam je da taj čovek ne želi dijalog, ne želi rešenje, on samo želi da protera srpski narod sa prostora Kosova i Metohije”, naglasio je Petković.

Srpska lista: Nastavlja se progon svega srpskog sa prostora Kosova i Metohije a u skladu sa naredbom Aljbina Kurtija.

“Nasilni upad u prostorije Poštanske štedionice i maltretiranje zaposlenih, od strane do zuba naoružanih parapolicijskih Kurtijevih falangi je odgovor na pozive Srba, Beograda i međunarodne zajednice za mir, a ujedno i početak predizborne kampanje Kurtijevog Samoopredeljenja za vanredne parlamentarne izbore.

Tokom sprovođenja ove nelegalne antisrpske nasilne akcije Kurtijeve falange bile su raspoređene na ulicama svih opština na severu i u neposrednoj blizini škola i vrtića u kojima se odvijala nastava. Svega dan nakon posete visoke zvaničnice SAD i poziva da se sva pitanja rešavaju dijalogom a Priština konačno uspostavi ZSO, Kurti kao pravi tiranin i autokrata dugim cevima i nasiljem upada u čisto srpske sredine i maltretira Srbe, nezadovoljan činjenicom da pored što je ukinuo dinare, pravo na lečenje, izbore, kulturne i sportske događaje te i dan danas drži desetine časnih Srba u kazamatima, nije uspeo da uplaši Srbe i protera ih sa vekovnih ognjišta.

Zabrinjava činjenica da su pripadnici Euleksa i KFOR-a bili nemi posmatrači današnje nelegalne i nasilne akcije na severu Kosova i Metohije. Pozivamo međunarodne predstavnike posebno one koji se zalažu za mir na ovim prostorima da najhitnije zaustave diktatora Kurtija i zaštite mir i srpski narod na Kosovu i Metohiji”, stoji u saopštenju Srpske liste.

Comments

Pročitaj još