• Početna>
  • Vesti>

Promocija romana “Otkucaji duge” autora Petra Todorovića na Kosovu

Promocija romana „Otkucaji duge“ autora Petra Todorovića i zbornika pesama „Đurđevdansko sastajanje“ Udruženja pisaca iz Kragujevca, u naredna dva dana, biće održana u Kosovskoj Mitrovici, Zubinom Potoku i Gračanici.

Organizatori događaja su Dom kulture “Gračanica”, Dom kulture “Stari Kolašin”, PKC “Akvarijus” i Narodna i univerzitetska biblioteka “Ivo Andrić”.

Promocija će najpre biti održana u Kosovskoj Mitrovici sutra, 21. maja u 20h, u PKC “Akvarijus”.

Dan kasnije, ova dela će u 13h biti predstavljena publici u Zubinom Potoku, u Domu kulture “Stari Kolašin”, a potom u večernjim satima, od 20h i u Domu kulture “Gračanica”.

Roman „Otkucaji duge“ prati sudbine ljudi u Bosni i na Kosovu.

 „Aleksandar je dete iz malenog bosanskog sela, koje se krajem 19. veka upućuje na veoma neizvestan i uzbudljiv put. U svojoj dirljivoj avanturi upoznaje Mariju, Austrougarku nežne naravi. Po povratku u Bosnu i zasnivanja porodice dočekuje ih Prvi svetski rat, koji je samom činjenicom da je Marija Austrougarka za njih posebno težak period. Nakon njihove tragične smrti sva zemlja koju su obrađivala njihova deca biva nacionalizovana. Za trenutak izobilje prerasta u golu borbu za preživljavanje. Safet, kum stradale porodice, postaje glavni akter ujedinjenja. Drugi svetski rat donosi poseban preokret u životima glavnih junaka. Nakon višedecenijske borbe priča se nastavlja u Albaniji, Turskoj i Austriji, državama koje su posebno važne u opisivanju ratova u Bosni i na Kosovu. Multietničko društvo, različitost govornog područja, izdaja, pohlepa, ljubav, strast, glavni su narativni motivi. Kako je avantura započela tako se i završava. Marija i Aleksandar počinju neku novu priču sa novim stolećem ispred sebe.“

Zbornik pesama „Đurđevdansko sastajanje“ Udruženja pisaca Kragujevca donosi pesme članova tog udruženja i gostiju, a knjigu su priredili Radenko Bjelanović i Petar Todorović.

U programu učestvuju: Petar Todorović, Radenko Bjelanović, Momčilo Milojević, Žarko Radović, Dragutin Đukić, Dragan Vukašinović, Novica Sovrlić, Nenad Jero Radenković i Živojin Rakočević.

Promocija u Kosovskoj Mitrovici zakazana je za sutra u PKC „Akvarijus“ u 20.00 časova.

Dan kasnije, biće održane promocije u Domu kulture „Stari Kolašin“, u Zubinom Potoku, čiji je početak zakazan u 13.00 časova i u Domu kulture „Gračanica“ u 20.00 časova.

Comments

Pročitaj još