• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Na severu raspoređeno više od 800 policajaca; ne povlače se sa severa, već iz opštinskih zgrada

Foto: Tanjug

Specijalne jedinice kosovske policije se nisu povukla sa severa Kosova, već je 25 odsto policajaca povučeno samo iz opštinskih zgrada, izjavio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kako piše Gazeta Ekspres, Kurti je na današnjoj sednici kosovske Skupštine rekao da je na severu trenutno raspoređeno više od 800 policajaca, ne samo Albanaca i da se oni neće povući sa severa, već isključivo iz opštinskih zgrada, prenosi Gazeta ekspres.

„Istovremeno, pokazali smo senzibilitet za važnost trajnog mira, dugoročne sigurnosne stabilnosti za sve, što znači da u poslednje dve sedmice nije bilo nasilnih protesta, nije bilo ni incidenata ni napada na severu Kosova. Shodno tome, nemamo povlačenje kosovskih policajaca. Svi policajci koji su na severu su i dalje na severu Kosova. Imamo 25 odsto izmeštanja policije iz opštinskih zgrada, ali su još uvek na severu Kosova. Kosovski policajci ne napuštaju sever da bi došli na jug. Danas tamo ima preko 800 kosovskih policajaca, ne samo Albanaca. Borba protiv organizovanog kriminala i korupcije nikada nije bila snažnija nego sada”, rekao je Kurti.

Dodao je da je, kako piše ovaj prištinski medij, Vlada na čijem je čelu za prve dve godine uhapsila 3.200 ljudi. Od tog broja, deset odsto su službena lica.

“Zatvoreno je 16 ilegalnih puteva na severu izgrađeno je sedam policijskih baza. Četiri opštinske zgrade i četiri policijske stanice na severu pripadaju Republici. Ovo nije bilo ranije, sada jeste. I ne zaboravite da je poternica za glavnim zločincem Milanom Radoičićem raspisana 19. februara 2021. pet dana nakon naše pobede. Kada su bile prethodne vlade, ovaj glavni kriminalac je bio u Mitrovici i Prištini, sada je naš doprinos što je on na Kopaoniku, sa druge strane granice. Pobedili smo na izborima sa 438.000 glasova”, naveo je Kurti.

Ovo zasedanje Skupštine je ubrzo prekinuto jer je došlo do fizičkog sukoba između poslanika vladajućih i opozicionih stranaka.

Comments

Pročitaj još