• Početna>
  • Vesti>

Momirović: EK poziva Prištinu da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe

Foto: slobodna-bosna.ba

Evropska komisija je, nakon što je ministar trgovine Tomislav Momirović uputio pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, u odgovoru pozvala tzv. Kosovo da odmah ukine sva ograničenja na promet srpske robe, saopštilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

“U istom pismu gospodin Varhelji je zahvalio na naporima koje Vlada Srbije ulaže u pravcu implementacije zajedničkog regionalnog tržišta i zahvalio na posvećenom radu na realizaciji strateških ciljeva na putu Srbije ka EU”, navedeno je u saopštenju.

Ministar Tomislav Momirović pisao je Varheljiju i Evropskoj komisiji nakon odluke Prištine o potpunoj zabrani uvoza proizvoda srpskog porekla polovinom juna.

Momirović je tada u pismu naveo da odluka prištinskih vlasti predstavlja otvoreno kršenje sporazuma CEFTA 2006. i principa slobodne trgovine, i dodao da takva odluka namerno izaziva neizbežnu humanitarnu krizu zbog činjenice da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji zavisi od osnovnih prehrambenih proizvoda koji se dostavljaju iz centralne Srbije.

Comments

Pročitaj još