Hovenijer: Nadamo se potpunoj deeskalaciji na severu

Foto: Radio Goraždevac

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak i zamenik premijera Kosova Bisljimi objavili su tvitove u kojima su sugerisali da su postigli izvesno razumevanje o nekim početnim koracima, koji bi trebalo da nam pomognu da dođemo do deeskalacije, rekao je danas u Peći, nakon otvaranja obrazovne ustanove „Bonevet“, američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer.

„Sve što mogu da kažem je da je iz perspektive Sjedinjenih Država to veoma važno i mogu da ponovim ono što smo rekli nekoliko puta, a nadamo se da ćemo da vidimo potpunu deeskalaciju na severu. Želimo da se vratimo na zaista važan posao, da vidimo punu implementaciju Ohridskog sporazuma sa obe strane. To znači da želimo da izbegnemo nova žarišta ili nove krize koje ometaju naše napore, da ovaj zaista važan strateški sporazum bude sproveden u korist Kosova i u korist regionalne bezbednosti.“

Na pitanje novinara Radio Goraždevca da li dešavanja na severu Kosova utiču na međuetničke odnose Srba i Albanaca, Hovenijer kaže da je najbolje pitati građane.

„Zabrinut sam i shvatam da, što se tiče prosečnog pripadnika etničke srpske zajednice na severu, oni su uplašeni i zabrinuti, oni ne osećaju kako mi to oni opisuju, da se njihove brige čuju i da ih neko sasluša. Takođe sam zabrinut za populaciju etničkih Albanaca na severu. Ne mislim da je bilo koji od gradonačelnika sa kojima sam razgovarao bio iznenađen što je izabran sa manje od četiri procenta registrovanih glasača, koji su glasali za njih. Ne mislim da je iko od njih bio siguran kako će izvršavati svoje dužnosti i predstavljati, održavati zapravo zajednicu i odgovarati na probleme čitave zajednice u tom kontekstu“, rekao je Hovenijer.

„Postoje briga i nervoza i to ponovo daje razloga vladi i građanima da rade na deeskalacji i tiče se i vlasti na lokalu i centralne vlade. To daje zapravo razloge da urade stvari koje će ponovo uveriti sve građane i da preuzmu aktivne korake da izgrade poverenje između zajednica“, dodao je Džefri Hovenijer.

Američki ambasador je danas zajedno sa gradonačelnikom Peći, Gazmendom Muhadžerijem otvorio „Bonevet“, obrazovnu instituciju koja podstiče decu i mlade da razvijaju talente i veštine.

„Ovo je jedan od razloga zbog čega SAD podržavaju veoma snažno programe kao što je ‘Bonevet’. Zato angažujemo mlade ljude i pokušavamo da učinimo da oni rade zajedno, gde se zaista ne razmišlja o etničkoj pripadnosti. Oni radije gledaju jedni na druge kao na ljudska bića i kao na svoje bližnje“, rekao je Hovenijer.

Gradonačelnik Peći Gazmend Muhadžeri, zahvalio se američkoj ambasadi na podršci, a sa ceremonije je takođe poručeno da je ovaj centar otvoren za sve zajednice koje žive u regionu Peći.

Comments

Pročitaj još