• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Treba organizovati izbore na severu bez mogućnosti bojkota

Foto: Tanjug

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti, konstatovao je da je održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu jedini način da se promeni lokalna vlast.

Kurti je rekao da se slaže oko zahteva međunarodne zajednice da se održe novi izbori, ali je naglasio da se prvo mora obezbediti fer i slobodna kampanja „bez pretnji i ponovnog bojkota sa slabim odzivom“.

Srbi su poslednje izbore na severu Kosova bojkotovali i ne priznaju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz albanske zajednice.

Zbog toga su povećane tenzije krajem maja, jer su gradonačelnici uz pomoć policije pokušali da uđu u opštinske zgrade.

„Promena vlasti se ne može izvršiti nasiljem, niti povređivanjem NATO vojnika, kosovske policije ili novinara, već samo vanrednim izborima. Član 72 zakona o lokalnoj samoupravi vrlo jasno precizira da je za tako nešto neophodno prikupiti 20 odsto potpisa od ukupnog broja birača, kojima se pokreće proces za prevremene izbore“, rekao je Kurti na konferenciji za medije nakon današnje sednice Vlade.

Ponovio je i da se mora primeniti Sporazum o normalizaciji odnosa, koji su Priština i Beograd prihvatili krajem februara na osnovu predloga EU. Aneks za implementaciju ovog sporazuma je dogovoren sredinom marta.

Kurti je poručio i da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka 4. jula zatražio da se ovaj sporazum u potpunosti implementira.

Pored ostalog, sporazumom se predviđa da Srbija prizna simbole Kosova i da ne dovodi u pitanje teritorijalni integritet i suverenitet, dok bi zvanična Priština pripadnicima srpske zajednice na Kosovu trebalo da pruži određeni nivo samomenadžiranja.

Kurti je govorio i o zahtevima EU za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

„Oko ove tri tačke, rekao sam vam da je Vlada u velikoj meri izrazila spremnost da se dogovorimo o vanrednim izborima, a vanredni izbori će rešiti i pitanje gradonačelnika“, naveo je Kurti.

EU je za krizu na severu uglavnom okrivila Kosovo i zatražila hitnu deeskalaciju, povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije iz opštinskih zgrada, raspisivanje novih izbora i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Comments

Pročitaj još