• Početna>
  • Vesti>

Vučević u Rimu: Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a dobri, u interesu Srbije da budu još bolji

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se u Rimu, u okviru dvodnevne zvanične posete Republici Italiji, sa ministrom odbrane te zemlje Gvidom Krozetoom. Dvojica zvaničnika razmenili su stavove o mogućnostima prevazilaženja aktuelne krize na Kosovu i Metohiji, a teme razgovora bile su i unapređenje saradnje u oblasti odbrane, te vojnoekonomska i vojnotehnička saradnja između Srbije i Italije.

Ministar Krozeto priredio je doček ministru Vučeviću uz državne i vojne počasti, nakon čega je usledio sastanak dveju delegacija i tet-a-tet razgovor dvojice ministara.

Ministar Vučević je izrazio zadovoljstvo zbog uzvratne posete Republici Italiji, nakon što je ministar Krozeto novembra prošle godine boravio u Beogradu. Vučević je naglasio da je poseta italijanskog kolege bila prva od njegovog stupanja na dužnost što je pokazatelj značaja saradnje između Srbije i Italije u oblasti odbrane i razvoja ukupnih bilateralnih odnosa.

Prema rečima ministra Vučevića, Srbija ceni dugogodišnje prisustvo Oružanih snaga Italije u operaciji KFOR. On je istakao značaj njihovog angažovanja kao jednog od najbrojnijih kontingenata u toj misiji.

Odnosi Vojske Srbije i KFOR-a su, kako je ocenio ministar Vučević, dobri, a u interesu naše zemlje je da oni budu još bolji, budući da Srbija KFOR vidi kao jedinu legitimnu oružanu silu na prostoru Kosova i Metohije i kao garant bezbednosti srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini. Bezbednost pripadnika KFOR-a, naglasio je ministar Vučević, je neupitna i predstavlja prioritet za Republiku Srbiju.

Ministar Vučević upoznao je ministra Krozeta sa stavom Republike Srbije u vezi sa agresivnom politikom privremenih prištinskih institucija koja je, uz podršku pojedinih zemalja, dovela do eskalacije krize na Kosovu i Metohiji. On je preneo zahtev Beograda za hitno oslobađanje uhapšenih Srba i prestanak daljih hapšenja, povlačenje lažnih gradonačelnika i specijalnih snaga takozvane kosovske policije kao i hitno formiranje Zajednice srpskih opština.

Dvojica zvaničnika saglasili su se da se saradnja u oblasti odbrane između Srbije i Italije kvalitetno razvija i izuzetno visoko ocenili saradnju u oblasti mirovnih misija budući da pripadnici Vojske Srbije i pripadnici Oružanih snaga Italije zajedno učestvuju u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu. Obostrano je iskazana spremnost za unapređenje saradnje u toj misiji UN.

Ministri Vučević i Krozeto konstatovali su da postoji prostor za unapređenje bilateralne vojne saradnje u oblasti zajedničke obuke, vojnog obrazovanja i vojnog zdravstva, kao i u domenu vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje. Na sastanku je inicirano formiranje zajedničke radne grupe ministarstava odbrane Srbije i Italije koja će razmotriti mogućnosti i modalitete razvoja vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje.

Planirano je da se, tokom drugog dana posete Italiji, ministar Vučević sastane se i sa potpredsednikom Vlade te zemlje Mateom Salvinijem, a delegacija Ministarstva odbrane posetiće i kompaniju “Leonardo” koja je jedan od evropskih lidera u oblasti odbrambenih tehnologija.

Comments

Pročitaj još