Stupile na snagu mere Evropske unije protiv Kosova

Foto: Tanjug

Stupile na snagu mere EU protiv Kosova zbog nepreduzimanja radnji za rešavanje situacije na severu. O svemu obaveštena Vlada u Prištini.

U Briselu su rekli prištinskim medijima da je privremeno obustavljena funkcija kosovskih predstavnika u radnim telima koja funkcionišu u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Takođe, čelnici prištinske administracije neće biti pozivani na sastanke na visokom nivou, a bilateralne posete biće suspendovane.

Potvrđeno je i to da je obustavljeno odvajanje sredstava za Kosovo u okviru “IPA 2024”, dok predlozi koje je Priština dostavila u okviru Investicionog okvira za zapadni Balkan uopšte nisu podneti na razmatranje tokom sastanka održanom 29. i 30. juna.

Stupanje na snagu ovih mera juče je potvrdio komesar za proširenje Oliver Varhelji, kada je nagovestio da Kosovo nije deo fonda od 2,1 milijardu evra koje je odobrio Operativni odbor Investicije zapadnog Balkana.

Mere koje su uvedene Kosovu su privremene i reverzibilne u zavisnosti od dešavanja na terenu i odluke o deeskalaciji koju može da donese kosovski premijer Aljbin Kurti.

Najavljeno je da Evropska unija pomno prati da li Srbija ispunjava zvanične zahteve Brisela i da su spremni da preduzmu mere ako ne budu ispunjeni.

EU očekuje od Kosova da radi na deeskalaciji, da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na severu, da gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija i da prevremeni izbori budu raspisani što je pre moguće u četiri opštine uz “puno i bezuslovno učešće Srba”, rekao je neimenovani portparol Unije.

Naveo je i da je neophodna brza implementacija Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Comments

Pročitaj još