• Početna>
  • Vesti>

EU usvojila zaključke o KiM: Neuspeh deeskalacije će imati negativne posledice

Foto: EPA-EFE

Lideri država članica Evropske unije usvojili su zaključke u kojima su osudili nedavne nasilne incidente na severu KiM i pozvali na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu ključnih elemenata koje je Evropska unija već naznačila 3. juna 2023. godine.

U zaključcima Evropskog saveta, u kojima je Kosovo označeno sa zvezdicom, navodi se da strane treba da stvore uslove za vanredne izbore u sve četiri opštine na severu KiM, kao i da će neuspeh deeskalacije tenzija imati negativne posledice.

“Od suštinske je važnosti da se nastavi dijalog uz posredovanje EU koji vodi visoki predstavnik i brza implementacija Sporazuma na putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom”, navodi se u dokumentu.

Istovremeno, Evropski savet podseća na Deklaraciju sa Samita EU – Zapadni Balkan u Solunu od 21. juna 2003, kao i naknadne deklaracije iz Sofije, Zagreba, Brda Brioni i Tirane i svoje prethodne zaključke, posebno one od 23. do 24. juna 2022. godine i ponavlja svoju punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU i podršku ubrzanju procesa pristupanja zasnovanog na zaslugama i srodnim reformama.

Žiofre: EU spremna da preduzme mere ako ne dođe do deeskalacije

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da je od velikog značaja da se održe novi izbori na severu KiM na kojima će učestvovati srpsko stanovništvo i da će, ukoliko ne dođe do deeskalacije situacije, Brisel preduzeti određene mere, kao i da su neke od njih već preduzete prema Prištini.

Comments

Pročitaj još