Patrijarh Porfirije posetio Visoke Dečane

Foto: SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije posetio je danas pored Pećke patrijaršije i manastir Visoke Dečane, saopštio je patrijarh na svom Instagram profilu, uz fotografije i video materijal zabeleženim tokom posete Kosovu i Metohiji.

“Jevanđelje gospodnje kaže: “Ljubite jedni druge”. To nam je ostavljeno kao zakon. To nam je ostavljeno kao pravilo života, kao putokaz i smernica. To nam je ostavljeno kao sam Život! Ljubite jedni druge! Ako želimo da razumemo reč Hristovu, da razumemo Jevanđelje Hristovo, pravdu Božju i da spoznamo da smo to što jesmo – to je upravo ovde na Kosovu i Metohiji. To je upravo Bogorodica Ljeviška, to su Visoki Dečani, to je Pećka Patrijaršija, to je Kosovo polje, to je Devič, to su mnoge svetinje kojom je ukrašena kosovsko-metohijska zemlja. Ovde na ovom mestu, mi znamo ko smo i znamo šta smo. Ovde razumemo odakle dolazimo i šta nam je cilj postojanja. Ovde smo u svojoj kući”, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh SPC boravi na Kosovu i Metohiji od utorka. U manastiru Gračanica, on je na Vidovdan služio liturgiju i parastos kosovskim mučenicima. Svetu arhijerejsku liturgiju, patrijarh je jutros služio u Pećkoj patrijaršiji, gde se nakon bogosluženja, sastao sa najboljim studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

Pročitaj još