• Početna>
  • Vesti>

Kurti i Svećlja u Severnoj Mitrovici; Srpska lista: Poseta dokaz Kurtijeve okupacione ideologije

Mikronaselje

Aljbin Kurti, kosovski premijer i Dželjaj Svećlja, ministar policije Kosova boravili su popodne u severnoj Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je za Radio Mitrovica sever iz kosovske policije. Srpska lista posetu smatra provokacijom, te navode “da sakuplja jeftine političke poene glumeći nekog lidera u pokušaju”.

Zamenik komandira policije za region sever Veton Eljšani rekao je da ne može dati više detalja o samoj poseti, ali da su Severnu Mitrovicu obišli Aljbin Kurti i Dželjaj Svečlja. Eljšani nije precizirao gde su i u koje vreme bili.

U međuvremenu, na posetu Aljbina Kurtija reagovala je Srpska lista, navodeći da se radi o provokaciji.

“Kao šumokradica, ili lopov kad krene u krađu, okružen desetinama do zuba naoružanih poslušnika, Aljbin Kurti je došao na obod severa Kosova i Metohije, tačnije obod Kosovske Mitrovice kako bi na delu pokazao glavnom posredniku Evropske unije, gospodinu Miroslavu Lajčaku i visokom predstavniku Evropske unije Žozepu Borelju kako izgleda deeskalacija na terenu” navela je Srpska lista u saopštenju.

” Kako on misli da treba da izgleda smirivanje tenzija, tj tako što pored stotina već postojećih na sever dovuče još više desetina drugih do zuba naoružanih parapolicijskih jedinica koje su sve nelegalno prisutne na severu. Neki bi rekli snažan šamar u lice međunarodnoj zajednici, i još jedna pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, a šta će reći međunarodna zajednica videćemo. Ko će sada biti druga strana odgovorna za ovu provokaciju” upitala je Srpska lista.

Iz Srpske ističu da “dok srpski narod u miru, bez ikakve pompe, uz molitvu, ugrožen od strane antisrpskog režima Aljbina Kurtija obeležava nacionalni i verski praznik Vidovdan sa mislima na svakodnevni teror koji trpi i razmišljajući o svojoj neosnovano uhapšenoj braći koji danas stradaju kao mnogi junaci pre njih, dotle Kurti želi da sakuplja jeftine političke poene glumeći nekog lidera u pokušaju, te svojim biračima umesto plata, radnih mesta i ekonomskog razvoja nudi sukobe, brutalnost, kršenje prava i sloboda srpskog naroda”.

Srpska pita “šta je za cilj imala današnja poseta Aljbina Kurtija u mešovitom naselju u kome duži vremenski period nema incidenata između Srba i Albanaca osim da Kurti pomisli da je velik i jak, naravno, kada je u društvu desetina do zuba naoružanih poslušnika koji ni sami ne znaju razlog ovog Kurtijevog izleta koji zasigurno je dokaz Kurtijeve okupacione ideologije”.

Naveli su i da je par sati kasnije Kurti morao da se vrati odakle je došao, jer nije uspeo da isprovocira Srbe i sebe predstavi žrtvom. “Mi smo ostali svoji na svome, u svojim kućama, na svojoj zemlji, čekajući još mnogo Vidovdana sa svojim komšijama da opstanemo i ostanemo kao što su i naši preci, jer Kurti nije jedini okupator koji je bio na ovoj zemlji, ali je otišao kao što su i svi pre njega” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

U naseljima Brđani i Mikronaselje tokom dana bile su stacionirane jake policijske snage, uključujući i specijalne jedinice. Eljšani, međutim kaže da su pojačane patrole policijskih jedinica, kao i njihovo stacioniranje rezultat operativnog plana koji je policija najavila ranije zbog proslave Vidovdana i Kurban bajrama.

Comments

Pročitaj još