• Početna>
  • Vesti>

Dan Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici: Budućnost Srbije ovde počinje

Svečanom akademijom i uručivanjem vidovdanskih priznanja, danas je na Fakultetu tehničkih nauka, u prisustvu brojnih zvanica iz sveta obrazovanja, nauke, kulture i politike,  obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitovici.

Dobra vest je da je već u prvom konkursnom krugu, broj studenata koji su konkurisali za upis na deset fakulteta Univerziteta, dovoljan da popuni 70% slobodnih mesta, rekao je pozdravljajući prisutne rektor prištinskog Univerziteta prof. dr Nebojša Arsić.

Naglasio je da je za Univerzitet bezbednost studenata na prvom mestu.

„Dajemo sve od sebe da nastavni proces teče neometano. Nama je to najsvetija dužnost – da obrazujemo mlade ljude. Međutim, od najvećeg prioriteta nam je bezbednost studenata. Imajući u vidu kakve su nam mere nametnute, nedemokratske, protiv ljudskih prava, uskraćena nam je sloboda kretanja, svi znamo za problem sa registarskim tablicama, mnogi studenti ne mogu da dođu da prisustvuju predavanjima i drugim nastavnim aktivnostima. Mi se nismo predali. Činimo sve da u takvim nenormalnim okolnostima, odvijamo nastavu neometano“ naveo je Arsić i dodao da se Univerzitet tehnički oprema i osavremenjuje zahvaljujući pre svega finansijama koje odvaja Vlada Srbije posredstvom Ministarstva prosvete.

Arsić je podsetio da je Univerzitet svoj život započeo u Prištini, a da je od 1999. dom pronašao u Kosovskoj Mitrovici, što je prema njegovim rečima dobro, jer su i ovde svoji na svome.

„Mi smo ovde opet među svojima, nismo izgnani niti imamo nameru da to budemo. Mi ćemo ostati ovde i ništa nas neće proterati i svaku narednu godišnjicu slavićemo u ovom mestu, na ovim prostorima, sa ovim ljudima, uprkos svim pritiscima koji se nad nama vrše“ poručio je Arsić.

Ispred Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije, svečanosti je prisustvovao pomoćnik ministra za visoko obrazovanje dr Aleksandar Jović  koji je čestitajući studentima i nastavnom kadru dan Univerziteta, poručio da će Ministarstvo provete u skladu sa celokupnom državnom politikom, nastaviti da pruža materijalnu i svaku drugu vrstu pomoći.

„I da je uloga ovog univerziteta samo u tome da čuva  srpski jezik, kulturu i identitet na ovim prostorima, rekli bismo i to je dosta. Da kažemo da je dovoljno da obezbedi visokoobrazovni kadar za naše institucije na Kosovu i Metohiji, rekli bismo i više nego dosta. Međutim, ovaj Univerzitet ne preživljava. Ovaj univerzitet živi“ rekao je Jović i dodao da su profesori i studenti, kao uostalom kompletan univerzitet, prepoznati na evropskoj i svetskoj sceni, kao ustanova od poverenja.

Ove godine, Vidovdanske povelje, koje se uručuju za doprinos u jačanju i afirmaciji univerziteta,  uručene su državnoj sekretarki u Ministarstvu prosvete Vlade Srbije prof. dr Marijani Dukić Mijatović  i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica. Dukić Mijatović ove godine nije mogla da prisustvuje svečanosti, te je zahvalnost i čestitke uputila prigodnim pismom koje je na akademiji pročitano.

U ime Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, povelju je primio predsednik Aleksandar Spirić. On je u čestitki istakao da se Univerzitet, kao i narod, čvrsto drži u ovom teškom vremenu.

„Odlučno potvrđujemo da ostajemo ovde, da gradimo i stvaramo zajedno. Svako od nas daće svoj doprinos, očuvanjem svojih domova, očuvanjem mira koji je jako potreban. Upis na univerzitet ove godine se odvija pod sloganom „Naša budućnost ovde počinje“. Rekli bismo – budućnost Srbije ovde počinje“ poručio je Spirić.

Vidovdanske plakete uručene su Srpskom privrednom društvu – Fondaciji „Privrednik“, Javnom preduzeću „Službeni glasnik“, Univerzitetu u Lublinu čiji predstavnici su takođe boravili ovim povodom u Kosovskoj Mitrovici, Ministarstvu kulture, Narodnoj banci Srbije i donatoru iz Čikaga Milošu Milivojeviću.

Vidovdanska priznanja uručena su profesorima univerziteta, za sveukupne naučne, stručne i pedagoške rezultate postignute u ovoj školskoj godini, dok su diplome „Istaknuti student“ i novčane nagrade, dodeljene najboljim studentima sa svih deset fakulteta.

Program akademije prigodnim muzičkim intermecima, obogatili su Crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice i studenti Fakulteta umetnosti.

Nakon akademija, na Fakultretu tehničkih nauka, svečano je otvorena tzv. Pametna učionica – multifunkcionalna sala sačinjena od tri učionice, koje po potrebi mogu da se pokretnim paravanima podele u zasebne prostorije ili da budu korišćene kao jedna velika sala. Reč je o tehnički veoma dobro opremljenim prostorijama  koje pružaju mogućnost komunikacije (predavanja, sastanaka i sl.) na daljinu zahvaljujući najsavremenijoj audio – vizuelnoj tehnologiji.  Opremanje sale pomoglo je Ministarstvo prosvete Srbije.

Comments

Pročitaj još