• Početna>
  • Vesti>

Nikola Ilić najbolji mladi stvaralac, Savi Rakočeviću nagrada za životno delo

Foto Kim

Ovogodišnja Vidovdanska likovna nagrada “Longin” koja se dodeljuje za životno delo pripala je istaknutom srpskom slikaru Savi Rakočeviću, poreklom iz Peći a koji gotovo čitav život stvara u Sjedinjenim Američkim državama. Nagrada za mladog likovnog stvaraoca koja nosi ime “Dimitrije Popović” dodeljena je slikaru-grafičaru Nikoli Iliću iz Lepine. Ujedno je otvorena i izložba radova nastalih na likovnoj koloniji “Vidovdan 2023.”

Sinoć je u Gračanici otvorena izložba radova nastalih na ovogodišnjoj Vidovdanskoj likovnoj koloniji na kojoj je učestvovalo desetak umetnika sa Kosova, centralne Srbije, ali i regiona i zapadne Evrope.

Nikola Ilić iz Lepine je radeći u Domu kulture Gračanici i ovdašnjoj galeriji proteklih deset godina uglavnom bio domaćin drugim umetnicima koji su tu stvarali pred Vidovdan. Ove godine je odlučio da i sam učestvuje, a za svoj rad je nagrađen priznanjem za mladog stvaraoca “Dimitrije Popović”. “Moj trud se isplatio i ove me ovde pred vama sa “Dimitrije Popović” za mlade stvaraoce koja je za mene značajan podstrek i podrška”.

Ilić se zahvalio svojim kolegama ali i svima koji podržavaju mlade umetnike. “Ovo mi je dalo veliku afirmaciju da uskoro ovde, u Domu kulture, imam samostalnu izložbu. Mladim umetnicima bi poručio da nikad ne odustaju od svojih snova i da uvek veruju u sebe i svoj talenat”, rekao je Nikola kome je nagradu dodelio načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović inače brat ubijenog mladića Dimitrija Popovića po kome je ova nagrada i dobila ime.

Likovno priznanje za životno delo pripallo je slikaru poreklom iz Peći Savi Rakočeviću. Ovaj umetnik koji je navršio 90 godinu živi i stvara u Sjedinjenim Američkim državama. Tamo je otišao kao vrlo mlad bežeći od komunista. Njegov umetnički opus je uglavnom nastajao u Americi ali prve slike nastajale su u njegovom rodnom kraju, najpre u Pećkoj Patrijaršiji.

U ime Rakočevića nagradu je preuzela Vesna Jugović. Ona je prenela poruku ovog istaknutog srpskog i svetskog umetnika, rekavši da je za njega ova nagrada najznačajnija jer dolazi iz Gračanice na Vidovdan. “On je svoje prve inspiracije dobio u Pećkoj Patrijaršiji gde se sklanjao od bombardovanja Peći i kao dete gleda u te freske i traži lice Boga”, rekla je Jugovićeva.

Nakon dodele umetničkih nagrada, Ilića i Jugovićevu je nagradila i majka Dimitrija Popovića, Jorgovanka. Ona je umetnicima podelila majice sa likom svog sina i medalje.

Izložbu slika nastalih na Vidovdanskoj likovnoj koloniji otovrila je jedna od učesnika, slikarka Branka Lalić.

“Mi smo jako zahvalni kao umetnici što smo imali tu mogućnost da stvaramo u prostorimaja ovog divnog Doma kulture, ali ne samo to, jako smo zahvalni što smo imali priliku da duhovno rastemo i da misaono stvaramo obilazeći manastire čitavom teritorijom Kosova i Metohije”, rekla je Lalićeva.

Pored Lalićeve i Ilića na ovogodišnjoj likovnoj koloniji “Vidovdan 2023.” učestvovali su i Momčilo Macanović, Ivan Jovanović, Jelena Ilić, Katarina Balunova, Kostin Brateanu, Mato Uljarević, Peko Nikčević, Stanko Popović i Jelena Milićević.

Comments

Pročitaj još