Barbano zamenio Vigemarka na dužnosti šefa EULEX-a

Foto Eulex

Đovani Pjetro Barbano, general-major italijanskih karabinijera sa više od 40 godina iskustva u oblasti zakona i reda, preuzeo je danas dužnost šefa Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Barbano je nasledio švedskog diplomatu, Larsa Gunara Vigemarka, čiji je mandat istekao juče.

„Sa velikim osećajem odgovornosti preuzimam dužnost šefa EULEX-a, strateškog partnera Kosova kada su u pitanju vladavina prava i bezbednost. Potpuno svestan izuzetno važnog mandata misije na čijem sa čelu, radiću profesionalno svoj posao kako bih ostvario pozitivan uticaj na terenu“, kazao je Barbano.

On je naglasio da EULEX funkcioniše u otežanim uslovima, usred pojačanih tenzija na severu Kosova.

„Misija je odlično sredstvo za širi odgovor EU na bezbednosne izazove, pošto je EULEX druga instanca kada je u pitanju bezbednost na Kosovu. U okviru svog mandata, EULEX će nastaviti da radi na održavanju stabilnosti na Kosovu, kao i na osiguravanju bezbednosti svih zajednica.”

Govoreći o EULEX-ovom mandatu za robusno nadgledanje, Barbano je rekao:

„EULEX će nastaviti da pažljivo nadgleda odabrane predmete na nivou policije, tužilaštva, sudstva i korektivne službe, kako bi procenio kako kosovske vlasti postupaju sa tim predmetima. Između ostalog, nadgledanje će biti usredsređeno na poštovanje ljudskih prava, garancije pravičnog suđenja, kao i jednako postupanje sa svima, uključujući pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Ponizno sam počastvovan poverenjem koje su mi ukazale države članice i radujem se što ću se nadovezati na nasleđe svog prethodnika Lars-Gunnar Wigemark“, zaključio je Barbano.

EULEX je pokrenut 2008. godine i njegov trenutni mandat na osnovu Odluke Saveta 2023/1095 pokriva period do 14. juna 2025. godine.

Sveukupna misija EULEX-a je da podrži odabrane institucije vladavine prava na Kosovu.

Comments

Pročitaj još