• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Izbori i povlačenje policije nakon ispunjenja zakonskih okvira

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da je Kosovo spremno za nove izbore na Severu i za povlačenje policije iz opštinskih objekata u četiri severne opštine, ali nakon što se ispune zakonski okviri …

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, rekao je da je Kosovo spremno za nove izbore na Severu i za povlačenje policije iz opštinskih objekata u četiri severne opštine, ali nakon što se ispune zakonski okviri za to.

„Otvoreni smo za vanredne izbore, ali oni moraju imati zakonsko rešenje. Oni ne mogu biti stavljeni van zakona. Kako je to zakonom predviđeno, uzmite to sa potpisima građana, kako bi se mandat gradonačelnika završio. Ovo je rešenje u okviru zakona. Ne možemo da donosimo nezakonita rešenja“, rekao je Kurti.

Kurti je nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU, Žozepom Boreljom, u Briselu rekao da policija na Severu ostaje da reaguje, a ne da interveniše.

Kurti je izrazio žaljenje zbog toga što je Srbija odbila trilateralni sastanak. On je rekao novinarima da je na sastancima sa Boreljom obelodanio dokumente koji pokazuju gde su tri kosovska policajca „kidnapovana“ na teritoriji zemlje i zatražio reakciju međunarodne zajednice.

„Deeskalacija bi, prema mom uverenju, trebalo da znači uklanjanje nasilnih ekstremista, kriminalnih grupa i ilegalnih grupa, što bi odmah bilo praćeno smanjenjem prisustva Kosovske policije u zgradama opština. Što se tiče najodrživijeg rešenja, shvatamo da je važno za vanredne izbore, proces kojem prethodi vladavina prava, otvorena i poštena kampanja i slobodni i demokratski izbori. Ne mogu da kažem da je situacija bezbedna zbog bilateralnih susreta i da imamo stabilnost i mir, ali na osnovu optimizma posrednika postoje znaci koji ukazuju na to da će dani koji su pred nama biti bolji od prethodnih, ali ostaje da se vidi. Nedostatak direktnog susreta je bio svojevrstan hendikep“.

Kurti je rekao i da je nepotpisivanje Osnovnog sporazuma jedan od krivaca za situaciju u kojoj se Sever nalazi.

Ranije, nakon bilateralnih sastanka, Borelj je obelodanio zahteve EU.

On je rekao da se od Kosova traži da gradonačelnici opština na Severu obavljaju svoje dužnosti van opštinskih objekata i da se policija povuče iz opštinskih objekata.

On je rekao i da demonstranti treba istovremeno da se povuku. Prema njegovim rečima, tada bi trebalo da uslede novi izbori, uz puno učešće Srba.

Borelj je takođe zatražio hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje je „kidnapovala“ Srbija, kao i istragu o postupanju sa uhapšenima sa Kosova.

Comments

Pročitaj još