• Početna>
  • Vesti>

Stoltenberg: Važno smanjiti tenzije na Kosovu, ostajemo privrženi mandatu UN

Foto RTS

Važno je da se tenzije na KiM smanje, i to je zadatak i odgovornost obe strane i zbog toga NATO pozdavlja napore u okviru dijaloga kojim posreduje EU kako bi se smanjile tenzije, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

”Naravno da ostajemo privrženi mandatu UN. Takođe, povećali smo naše prisustvo, jedinice KFOR-a na Kosovu, kao odraz pojačanih tenzija koje smo videli tokom poslednjih nedelja. Ono što NATO radi na Kosovu je nepristrasno, zasnovano na mandatu UN, a naše prisustvo tamo je da osiguramo slobodno kretanje pirpadnika svih zajednica”, rekao je Stoltenberg.

On je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, pozvao obe strane da se u ”dobroj veri uključe u dijalog” i da se uzdrže od jednostranih akcija koje mogu dodatno da eskaliraju situaciju na KiM.

Predsednik Crne Gore Jakov Milatović je istakao da Podgorica takođe poziva na deeskalaciju tenzija. ”Ja sam veoma srećan što vidim da se lideri Srbije i Kosova danas sastaju u Briselu pod okriljem EU dijaloga, i mi to snažno podržavamo. Mislim da su stabilnost i prosperitet našeg regiona važani, očigledno, i za Crnu Goru”, rekao je Milatović.

Comments

Pročitaj još