• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Potrebni novi izbori u četiri opštine na severu

Foto: Zvaničan Fejsbuk nalog kosovskog premijera

Kosovski premiejr Aljbin Kurti obratio se danas video porukom na srpskom jeziku u kojoj je rekao da su potrebni novi izbori u četiri opstine na severu KiM uz “otvorenu i slobodnu” predizbornu kampanju.

On tvrdi da mu je žao što su morali da održe izbore u četiri opštine na severu “sa niskim izlaskom građana”, i da su se nadali da će Srpska lista na njima da učestvuje.

“Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo ohridski aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske liste na izborima”, tvrdi Kurti.

On je dodao da nema moć da ih natera da se kandiduju na izborima i da će gradonačelnik Ljuljzim Hetemi u Leposaviću ostati dok se ne izabere novi.

“U tom cilju su nam potrebni prevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na severu. Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora”, smatra Kurti.

Prema njegovim rečima, potrebna je vladavina prava a koju, kako kaže, treba “uspostaviti zajedno”, i tvrdi da se uz vladavinu prava, može postepeno smanjiti broj policajaca u opštinskim zgradama.

Kurti je rekao i da su potrebni sastanci u Briselu za, kako je rekao “hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo – ohridski aneks”.

Kurti u obraćanju tvrdi i da je Kosovo “država najvećeg stepena demokratije” u regionu kao i da su “uradili mnogo toga za srpsku zajednicu”, navodeći restauraciju nekih pravoslavnih manastira.

Kurti tvrdi i da je Kosovo zajednička “država” i poziva da se “krene u bolju budućnost zajedno”.

Comments

Pročitaj još