• Početna>
  • Vesti>

Stano: EU očekuje od Vučića i Kurtija da se bez preduslova odazovu pozivu Borelja

Foto: Tanjug

EU očekuje od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se bez preduslova odazovu pozivu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja na sastanak o krizi na severu Kosova, izjavio je u Briselu portparol EU Peter Stano.

“Datum sastanka nije utvrđen, jer strane još nisu potvrdile svoje prisustvo. Visoki predstavnik Borelj i zemlje članice očekuju razumniji i konstruktivniji pristup od onih koji žele da pristupe EU. Obe strane su pozvane, očekujemo da na razgovore dođu bez postavljanja preduslova”, rekao je Peter Stano.

Portparol EU je naglasio da zemlje članice prate da li u Beogradu i Prištini postoji volja da se deeskalira situacija i najavio da će Kosovo biti tema sledećeg sastanka ministara spoljnih poslova EU u ponedeljak.

Stano je ocenio da i dalje nema znakova deeskalacije na terenu i da je zato EU pozvala Vučića i Kurtija na razgovore.

“Za sada nema odgovora, osim nekih vrlo nekonstruktivnih javnih komentara. Očekujemo da dođu na razgovore koji su prilika da pokažu konstruktivnost i pronađu rešenje za krizu”, naglašava Stano.

Ističe i da nije reč o ispunjavanju zahteva Brisela, već o “evropskoj budućnosti ljudi u Srbiji i Kosovu”.

“Nedostatak angažmana na rešenju će imati posledice po ljude u Srbiji i Kosovu i to će biti isključivo odgovornost predsednika Vučića i premijera Kurtija”, zaključio je Stano.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je Vučića i Kurtija na razgovore u Briselu imajući u vidu, kako je rekao, da se situacija na terenu svakodnevno pogoršava.

Comments

Pročitaj još