• Početna>
  • Vesti>

Protestna šetnja građana od Mitrovice do Zvečana u znak podrške uhapšenim Srbima

Foto: Radio Mitrovica sever

Mirna protestna šetnja koja je organizovana u znak podrške uhapšenim Srbima, ali i maltretiranja srpske dece, završena je u Zvečanu.

Mirna protestna šetnja više hiljada građana severnog Kosova počela je u 13 časova od spomenika Knezu Lazaru ka Zvečanu. Prethodno je kolona zdravstvenih radnika krenula od Kliničko-bolničkog centra do centra grada gde su im se građani priključili. Protest je organizovan kao vid podrške nedavno uhapšenim Srbima, ali i zbog maltretiranja srpske dece u selu Rudine u opštini Zvečan.

Ovaj, u poslednje vreme najmasovniji protest, organizovali su kao i predhodnih dana Sportski Savez KiM, Kik boks klub Kosovska Mitrovica ali i KBC Kosovska Mitrovica. Skup je predvodio bivši gradonačelnik Zvečana, Dragiša Milović zajedno sa zaposlenima u KBC Kosovska Mitrovica.

Na šetnji su se videli transparenti sa porukama “Stop Kurtijevom režimu”, “Dalibor Spasić nije kriv”, “Svuda u svetu lekari su heroji, samo su za Prištinu kriminalci”, “Ko je sledeći?”, na srpskom i engleskom jeziku.

U Zvečanu, okupljenima su se obratili bivši gradonačelnik Zvečana i lekar u mitrovačkom KBC dr Dragiša Milović i glavna medicinska sestra KBC Kosovska Mitrovica Ivana Stojisavljević.

Stojisavljević je poručila da ovo nije politički skup, već da su se kao nezadovoljni i zabrinuti građani okupili kako bi izrazili protivljenje teroru, hapšenju, prebijanju naših sugrađana i dece.

“Ovde smo da zatražimo oslobađanje Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića, Nemanje Vlaškovića, Milovana Božovića, Slađana Trajkovića, i našeg kolege medicinskog tehničara, Dalibora Spasića. Ovde smo da iskažemo protest, protiv Specijalnih jedinica Kosovske policije, koji su pre dva dana na putu Brnjak – Rudine, maltretirali i tukli malu decu, Kristijana i Daru. Svi su oni prebijani i hapšeni, samo zato što su Srbi, sa jednim ciljem, da se utera strah i nesigurnost među naše građane, da se osećamo nebezbedno i ne osećamo perspektivu svoje dece na vekovnim prozorima. Ako bi Priština želela da se iselimo, a upravo je to namera vlade Aljbina Kurtija, da jedne pohapsi a druge protera. Nažalost, jutros je uhapšen još jedan Srbin, Uroš Vukašinović u opštini Leposavić, pa se svi pitamo ko je sledeći? ” navela je Stojisavljević.

Ona je kazala da ovom prilikom žele da se obrate i domaćoj i svetskoj javnosti, predstavnicima međunarodnih institucija, KFOR-u, Eleksu, OEBS-u, svim ljudima dobre volje u svetu, kako bi ih zaštitili od Kurtijevog terora, i kako bi se uhapšeni i nevini Srbi oslobodili.

“Tražimo od naše matične države Srbije da nas zaštiti, da se specijalci sa dugim cevima i oklopnim vozilima povuku iz naših opština i sa severa, kako bismo mogli da se vratimo normalnim tokovima života. Da naša deca i  studenti mogu da polažu ispite, da mi, zdravstveni radnici, možemo da lečimo naše pacijente, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Mi smo položili Hipokratovu zakletvu, a svoju humanost pokazujemo svakodnevnim radom lečeći Srbe, Albance, Muslimane, Turke, Egipćane, Rome. Bez obzira u kakvoj se teškoj situaciji nalazimo, mi moramo biti jedinstveni i složni, i ne smemo sada da se delimo” istakla je Stojisavljević.

Ona je na kraju svog obraćanja okupljenima poslala poruku, “da su rešeni da ostaju na svojim ognjištima, u svojim stanovima, kućama, jer tu žive vekovima”.

Bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović istakao je da su ovom šetnjom simbolično pokazali da jesu za mirno rešenje trenutne krize na severu Kosova.

“Ovom veličanstvenom i mirnom šetnjom, građani severne Kosovske Mitrovice, svi zaposleni KBC-a , od Mitrovice do Zvečana, želeli smo simbolično da pokažemo da jesmo za mirno rešenje krize koja traje na severu evo već treću nedelju. Ali smo pre svega za to, da pokažemo kako teško živi srpski narod i naša deca. Treća nedelja, kako međunarodnoj javnosti kao i našoj javnosti, govorimo da se hapse, proganjaju, zastrašuju, naši najbolji privrednici, sportisti, studenti, a evo sada i medicinski tehničar koji radi u KBC. Ima li kraja, braćo i sestre, ovom teroru koji dolazi iz Prištine ? Iz tih prištinskih institucija kažu da smo mi etnička zajednica, dakle u svojoj državi su nas proglasili etničkom zajednicom, i kažu da smo najzaštićenija zajednica u svetu. Naš narod bi rekao, kamo sreće da je tako, ali nažalost, činjenice i stvarnost govore nešto drugo” naveo je Milović.

Kako je dodao Milović, istina je da je od 1999. godine u prisustvu desetina hiljada vojnika KFOR-a, OEBS-a, Euleksa, UNMIK-a i nevladinog sektora proterano više od 200.000 Srba sa svojih ognjišta.

“Istina je da su svi gradovi južno od Ibra etnički čisti, da tamo nema Srba, istina je da smo preživeli pogrom 17. marta 2004. godine” istakao je Milović. 

Bivši gradonačelnik Zvečana je podsetio i da je porušeno na desetine srpskih manastira i crkava. 

“Istina je da se i danas ubijaju Srbi, da im se puca u leđa, da našoj deci u Zvečanu specijalne jedinice drže duge cevi iznad glava, jer, zaboga, deca su vozila kvad. To je istina u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji. I nema smirivanja dok se specijalne jedinice nalaze u opštinama i na severu. Nema deeskalacije dok se hapse najugledniji privrednici, studenti, sportisti ugledni građani. Nema deeskalacije dok se oni ne puste iz kazamata, dok se proglašavaju teroristima nevini ljudi” rekao je on.

Ukazao je da o o deeskalaciji, ali i vladavini prava govore oni koji godinama ne poštuju volju Ustavnog suda Kosova da se uzurpirana zemlja vrati manastiru Dečani. 

“Govore nam o vladavini prava, a proglašavaju nas na samoj skupštini krivima, bez dokaza, bez suđenja, bez suda. To je sramota za demokratski svet i Evropu, to su dvostruki standardi, jedni važe za Albance, drugi za Srbe. Na kraju želim da poručim da smo protiv svakog nasilja i ovde svi zajedno smo da osudimo nasilje i nad novinarima i nad Kforom i nad policijom, ali i nasilje nad našim nevinim građanima koje svakodnevno hapse. Imam poruku za komšije Albance – mi smo živeli i živimo i danas zajedno i želim da u budućnosti živimo zajedno u miru. Želim da poručim demokratskom svetu da se ne može sreća jednog naroda graditi na nesreći drugog”, rekao je Milović.  

Dragiša Milović je još jednom Srbe pozvao na jedinstvo i slogu.

Kik boks klub Kosovska Mitrovica je danas održao javni trening kao sportski i miran vid protesta zbog hapšenja njihovog trenera Miluna Milenkovića ali i svih neosnovano uhapšenih Srba na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još