• Početna>
  • Vesti>

Lajčak najavljuje posetu SAD-u: Preduzeti hitne korake ka deeskalaciji

Foto: Radio Mitrovica sever

Glavni posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će posetiti SAD zbog, kako je izjavio, neophodnosti preduzimanja hitnih koraka ka deeskalaciji na severu Kosova.

U objavi na svom Fejsbuk profilu, Lajčak je istakao da su najnovija dešavanja u regionu, posebno visoke tenzije između Kosova i Srbije, kao i trenutna situacija na severu Kosova, bili visoko na agendi Prespanskog foruma za dijalog u Severnoj Makedoniji.

“Ranije ove nedelje, informisao sam svoje kolege u Briselu o mojoj nedavnoj zajedničkoj poseti regionu, trenutnoj situaciji i daljem putu. Tokom moje posete sedištu NATO-a, sastao sam se i sa zamenikom generalnog sekretara NATO-a Mirčeom Džoanom, razgovarali smo o situaciji na severu Kosova. Obojica smo se složili da je potrebno hitno preduzeti korake za deeskalaciju. Ovu tačku sam dodatno naglasio dok sam se obraćao ambasadorima NATO-a i EU”, naveo je Lajčak.

Ujedno je najavio svoju posetu Sjedinjenim Američkim Državama, gde će sa partnerima razgovarati o narednim koracima.

“Uputiću se u Vašington na poziv mojih partnera iz SAD-a. Imaćemo intenzivne razgovore o putu napred i neposrednim narednim koracima”, napisao je Lajčak.

Comments

Pročitaj još