• Početna>
  • Vesti>

Kurti zatražio da policija postepeno smanjuje broj svojih pripadnika na severu, ali uz vladavinu prava

Foto: Zvaničan Fejsbuk nalog kosovskog premijera

Šef diplomatije EU Žozep Borel pozvao je Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na hitan krizni sastanak u četvrtak, 22. juna.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti je to potvrdio prištinskim medijima, navodeći da se Brisel predomišljao oko datuma.

„Tražio sam da iste nedelje bude održan hitan sastanak i predložio sam plan u pet tačaka. Ali je stigao poziv da sastanak bude održan sledeće nedelje, prvo su rekli 22. juna, pa su rekli 23., pa opet 22. Razgovaraću o tome sa svojim timom i odgovorićemo im početkom sedmice”, rekao je Kurti.

On je potom pojasnio da je šef Kosovske kancelarije za vezu u Beogradu Jetiš Jašari otišao u Kraljevo da poseti uhapšene kosovske policajce i da će odluku o putu doneti tek kada od njega čuje kako su tretirani po otkrivanju i privođenju.

„Kad nakon posete budem imao sve podatke o trojici policajaca koje Srbija drži kao taoce u znak osvete zbog naše borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, doneću odluku i javno ću je saopštiti. Jašarijeva poseta je planirana za naredni dan i biću u kontaktu sa našim ambasadorom kako bih bio informisan o stanju u kome se nalaze policajci koje je zarobila Srbija”, rekao je Kurti, prenosi prištinska Koha.

On je dodao da je od Kosovske policije tražio da smanji prisustvo svojih pripadnika na severu Kosova, „uz uslov da postoji vladavina prava”.

„Pošto postoje razni ekstremisti i razne kriminalne grupe, u ovim zgradama treba da bude Kosovska policija. Tražio sam od njih da postepeno smanje broj policajaca, ali uz postojanje vladavine prava koja će omogućiti da oni koji su napali pripadnike KFOR-a i novinare budu izvedeni pred lice pravde. Za Kosovsku policiju je svaka opština ista, i njhove aktivnosti su zasnovane na Ustavu”, rekao je Kurti.

Ni iz Službe za spoljne poslove EU još nema zvanične potvrde da će predstavnici Srbije i Kosova doći na sastanak.

U Briselu očekuju pozitivan odgovor i nadaju se da će moći da organizuju i trilateralan sastanak, odnosno da će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti pristati direktno da razgovaraju.

Sudbina sastanaka zavisi od poteza koje će obe strane povući u međuvremenu.

Kurti je kao uslov za sastanak tražio puštanje trojice uhapšenih policajaca, a Vučić povlačenje “Albanskih” gradonačelnika i specijalne policije sa severa Kosova.

Potpredsednik Evropske komisije i šef službe za spoljne poslove EU Žozep Borel saopštio je u četvrtak da je pozvao Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na hitan sastanak sledeće nedelje u Briselu.

„Moram da pozovem na smirivanje situacije na terenu, a pošto se situacija pogoršava iz dana u dan, ponovo smo u fazi ‘kriznog menažmenta’. Pozvao sam dve strane, Kosovo i Srbiju, na krizni sastanak sledeće nedelje“, rekao je Borel u četvrtak, nakon sastanka sa generalnom sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Comments

Pročitaj još