Vanredno u 52 opštine, najkritičnije u Kraljevu

Foto: RTS

Vanredna situacija proglašena je u 52 grada i opštine. Za 24 časa evakuisano je 217 ljudi. Oštećeni su putevi, voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone – najkritičnije je u okolini Kraljeva, a sa vodenom stihijom borili su se u gotovom svim krajevima Centralne i Zapadne Srbije. Voda je preksinoć odnela most na Ibarskoj magistrali u Adranima kod Kraljeva, tako da je saobraćaj na tom delu magistrale u prekidu. Ministar saobraćaj najavljuje izgradnju novog mosta. Voda je uništila i most u Mrčajevcima. Poplavni talas kreće se ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

Izlila se Toplica u Doljevcu, poplavljena domaćinstva, evakuisane 24 osobe

Zbog izlivanja Toplice i njenih pritoka na području opštine Doljevac, tokom noći su evakuisane 24 osobe iz sela Šarlinca, među kojima je i sedmoro dece i jedna trudnica, a svoje domove moralo je da napusti i desetoro ljudi iz Šainovca, od kojih je petoro dece.

Poplavljena su dvorišta tridesetak kuća i pomoćnih objekata rekao je Dalibor Stamenković direktor komunalnog preduzeća.

Smederevska Palanka: Jasenica u padu, Kubršnica u stagnaciji

Nivo vode na Jasenici u 10 časova iznosio je 308 centimetara, što pokazuje da je u blagom padu.

Kubršnica je u stagnaciji, a trenutni nivo vode je oko 306 centimetara i još je na snazi vanredna odbrana od poplave.

Reka Kubršnica je probila deo nasipa između atara sela Glibovac i Pridvorice i pretila da se izlije.

Ekipe preduzeća “Niskogradnja“ i “Vodoprivreda“ brzom reakcijom sanirali su mesto izlivanja.

U toku noći u Karađorđevom naselju,  montirana je pumpa velikog kapaciteta koja još radi i odvodi atmosfersku i podzemnu vodu u tok Kubršnice. Na taj način sprečava se podizanje nivoa podzemnih voda u samom naselju.

U ovim trenucima vrh talasa prolazi kroz Palanku na obe reke. Ne očekuje se povećanje vodostaja i, kako kažu iz opštinskog štaba, najveća opasnost je prošla . Ekipe nadležnih službi su i dalje na terenu i prati se situacija.

Vesić najavio izgradnju novog mosta u Adranima

Most koji se juče srušio u Adranima kod Kraljeva na Ibarskoj magistrali biće osposobljen za saobraćaj u narednih 10 dana, rekao je ministar građevine Goran Vesić i najavio gradnju novog mosta. Rok za izgradnju je četiri meseca, a gradiće ga d. o. o. “Novi Pazar put”.

“Ja sam juče dao nalog putevima Srbije da se hitno izradi devijacija i da se ovaj most ruši i da se izgradi potpuno novi most. Ovaj most je inače izgrađen 1964. godine, zato ima stubove u koritu, to se odavno već ne radi tako. Rekonstruisan je 2016. godine, tada je trebalo da se izgradi nov most, a ne da ga rekonstruišu, jer je rekonstruisan na starim stubovima”, rekao je Vesić.

Devijacija će, najavljuje, za najviše 10 dana biti završena – napraviće se cev kroz koju će prolaziti reka, uradiće se zemljani nasip, tako da će put sa asfaltom biti pušten za saobraćaj.

“Moraće da se vozi sporije, ali će saobraćaj ići. To je ono što ćemo prvo raditi, što je urgentna mera. Sledeća mera je da se sruši ovaj most, da se izgradi novi most, novi most će biti izgrađen sa mnogo većim rasponom, jer jednostavno mora tako zbog reke i ono što je važnije, biće podignut iznad sadašnjeg mosta. Jedan od problema je što je sadašnji most građen veoma nisko u odnosu na reku”, rekao je Vesić.

U Novom Pazaru reke u koritima, kiša ne prestaje da pada

U Novom Pazaru sipeća kiša ne prestaje da pada od juče, ali je vodostaj na srednjem nivou. Reke su u svojim koritima.

Gradski štab za vanredne situacije, sva javno-komunalna preduzeća, vojno-spasilačke jedinice, vojska i komunalna policija dežuraju duž vodotokova.

Opštine u kojima je proglašena vanredna situacija

U toku noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, zatim u mestu Šarlinac opština Doljevac iz podruma Gerentološkog centra i u Jagodini na lokaciji nove industriske zone, zatim evakuaciji životinja iz poplavljene štale u Grockoj, kao i na
preventivnivnom obilasku svih kritičnih vodotokova na teritoriji cele Republike Srbije.

Sinoć u 21.00 časova u mestu Mirosaljci bb, GO Lazarevac, Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije MUP evakuisao je jedno lice koje je upalo u reku Turija.

Usled izlivanja reke Toplice, sinoć oko 23 časova od strane Crvenog Krsta Doljevac, evakuisana su 33 lica iz sela Šarlinac i Šainovac i ista su smeštena u Domu kulture u mestu Šarlinac.

Nije bilo proglašenja novih vanrednih situacija, a na snazi su trenutno ukupno 52 vanredne situacije.

Za celu teritoriju gradova: Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Deo teritorija: Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek.

Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Comments

Pročitaj još