• Početna>
  • Vesti>

Predsednici privrednih komora Srbije i Kosova: Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu

Foto: Privredna komora Srbije,

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna pozvali su danas partnere iz Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

„Ekonomija ne može da stane, jer život ne može da stane. Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu, ali i kompanijama iz EU“, poručio je Čadež nakon sastanka u Podgorici koji je održan u sedištu Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB6).

U zajedničkom saopštenju KIF ZB6 podržao je sve napore u pravcu rešavanja otvorenih pitanja u okviru procesa koje podržavaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države. „Pozivamo države članice Kvinte i Evropske unije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi podržale deeskalaciju situacije iznošenjem jasnog plana aktivnosti koji sadrži mere za uspostavljanje trajnih i stabilnih veza između Zapadnog Balkana i Evropske unije, saopštili su iz KIF ZB6.

Predsednik PKS podseća da polovinu robe proizvedene u Srbiji, vrednosti skoro 200 miliona evra, koja se plasira na Kosovo i Metohiju proizvode kompanije investitori iz EU dok kosovske firme u svojoj proizvodnji koriste dve trećine sirovina i poluproizvoda poreklom iz Srbije.

„Imamo kompanije koje zajedno rade, imaju zajedničke poslove i proizvode koje izvoze na treća tržišta“, naglašava Čadež.

„Kolega Rafuna i ja smo u stalnom kontaktu od početka ove krize, pre dva dana, i trudimo se da damo doprinos i ubedimo politiku da zaustavljanje poslovanja i blokada privrede ne može da bude rešenje. To nije samo problem Beograda i Prištine nego utiče na protok robe u celom regionu“, kazao je Čadež.

Zahvaljuje crnogorskom ministru ekonomskog razvoja i turizma Goranu Đuroviću na gostoprimstvu i ukazanoj mogućnosti da se iskreno razgovara o rešavanju problema.

„Neverovatno je da 2023. godine razgovaramo o tome da hiljade kamiona stoji na granicama i da zabranjujemo protok robe, ljudi i kapitala“, naveo je Čadež.

Rafuna ukazuje da biznis mora da bude iznad politike, da je važna stabilnost u regionu kako bi privrede što bolje sarađivale i privlačile investitore.

„Radimo da eliminišemo sve prepreke našem biznisu i da imamo što više investitora u regionu“, kazao je Rafuna i apelovao na međunarodne partnere da se sva sporna pitanja reše kroz dijalog.

Ministar Đurović poručio je da se samo privrednom saradnjom može postići zajednički cilj, a to je mir i stabilnost u regionu.

Zahvalio je Čadežu i Rafuni na zalaganju da se dijalogom reše svi izazovi.

Podsetimo, od 14. juna kamionima koji prevoze srpsku robu ili imaju registarske oznake koje izdaje MUP Srbije, nije dozvoljen ulazak na Kosovo preko prelaza sa centralnom Srbijom. Zabrana ne važi za putničke automobile.

Comments

Pročitaj još