• Početna>
  • Vesti>

Podkast sa Darkom Dimitrijevićem: Lokalni mediji imaju veliku odgovornost kada je reč o etici i objektivnom informisanju

Život Srba na KiM, ugrožavanje ljudskih prava, problemi u radu lokalnih medija…

O tome i ostalim temama, u novom izdanju podkasta Radio Kontakt Plus razgovarao je sa Darkom Dimitrijevićem, glavnim i odgovornim urednikom Radio Goraždevca.

Dimitrijević je u žurnalistici od 2003. godine i mišljenja je da je teško baviti se profesionalnim novinarstvom bez obzira da li se radi o lokalnim ili medijima koji imaju nacionalnu pokrivenost.

„Lokalni mediji imaju važnu ulogu, jer se na lokalu dobro zna ko je ko i šta je šta. Lokalni mediji imaju mnogo manje prostora da manipulišu informacijama, jer će naići na sud i osudu publike koja prati taj medij. Sa druge strane, kada lokalni medij pokušava da radi svoj posao, uvek će naići na problem sa centrima moći kojima ponekad u manjoj ili većoj meri to zasmeta. To je problem koji ima većina lokalnih medija“, navodi Dimitrijević.

Radio Goraždevac je počeo sa radom novembra 1999. godine, sa ciljem da lokalno stanovništvo koje je ostalo i opstalo u tom delu Metohije informiše o najvažnijim stvarima tokom tog perioda.

Dimitrijević naglašava da migracija stanovništva negativno utiče na mala mesta poput Goraždevca. On dodaje da nije potrebno otići iz sela u grad kako bi se pronašla sreća i lepo živelo.

„Nisam od onih koji teže za životom u velikim gradovima, a ne mogu da kažem da to ne mogu da učinim. Zbog nekog neobjašnjivog razloga svi teže da se presele u Beograd ili odu u zapadnu Evropu. Često putujem, ali se uvek vraćam i nadam se da ću do kraja života ostati u Goraždevcu, gde sam rođen i ja i moji preci. Nažalost, mnogi mladi ne vide perspektivu u mestu kao što je Goraždevac i poput njega… Mislim da je to jako loše. Ne možemo svi živeti u velikim gradovima, mislim da postoje mnoge prednosti koje donosi život u manjim mestima“, poručuje Dimitrijević.

Ukazuje da su pripadnici srpske zajednice koji žive na Kosovu i Metohiji često obespravljeni.

„Prava su nam ugrožena. Meni je žao što to moram da kažem – navikli smo da ta prava ugrožavaju kosovske institucije, ali nismo navikli da ne dobijamo adekvatnu zaštitu Vlade Srbije i da međunarodna zajednica pasivno posmatra nepoštovanje ljudskih prava“, ističe Dimitrijević.

Kompletan razgovor u podkast formi pogledajte u videu ispod: 

Comments

Pročitaj još