• Početna>
  • Vesti>

Aleksandri iz Zubinog Potoka za lečenje u Turskoj potrebno preko 14.000 evra

Četrdesetogodišnja Aleksandra Rusimović iz Zubinog Potoka boluje od transverzalnog mijelitisa. Nakon dve terapije koje je prošle godine primila u Turskoj, stanje joj se izuzetno popravilo. Da nakon 16 godina, od kada je obolela, ova žena i majka potpuno stane na svoje noge, potreban je još jedan odlazak na lečenje u Tursku. U ovoj etapi lečenja, porodici će biti potrebno još 14. 050 evra koje je nužno prikupiti do 15. jula..

O Aleksandri je portal KoSSev već pisao prošle godine, kada je njen suprug, Milun Rusimović, govorio za ovaj medij o njenom stanju i njihovoj zajedničkoj borbi.

Od potpuno zdrave i sposobne žene, koja je u tom trenutku bila u drugom stanju sa drugim sinom i živela jedan sasvim normalan život, Aleksandra u roku od tri dana sa nepunih 25 godina biva nepokretna i „vezana za krevet“.

„Njeno stanje dogodilo se ‘preko noći’. U roku od tri dana prvo joj je otkazala jedna noga, a onda i druga. Potpuno zdrava žena posle tri dana dolazi do toga da je vezana za postelju“, naveo je tada njen suprug, Milun Rusimović.

Od tog trenutka kreće njihova borba za Aleksandrino zdravlje, prvo odlaskom na lečenje u Beograd, gde dobija prve neuspešne terapije.

Po izlasku iz bolnice ona nastavlja da živi takvim životom, a o njoj brine suprug.

Po preporuci mnogih ona pomoć traži u bolnici u Turskoj, odakle im je, na osnovu poslatih rezultata, dokumenata i dijagnoza, preporučeno da dođe.

Konačno, u julu prošle godine Aleksandra je, pomoću fondacije Budi Human, ali i drugih ljudi dobre volje, koji su se priključili da joj pomognu, otputovala u Tursku.

Aleksandra je potom, pomoću jednomesečne fizikalne terapije i dve doze botoksa koju je tamo primila stala na svoje noge, a sada se kreće pomoću hodalice. Ujedno, desna noga joj je osposobljenija u odnosu na ranije.

Ona je zatim otišla i na drugu terapiju početkom decembra prošle godine, koje su, prema rečima njenog supruga, bile više nego uspešne.

„Supruga je bila 15 godina totalno nepokretna. Posle prvog odlaska od mesec dana oni su nju postavili na noge. Nije ona mogla ne znam kakve korake da pravi, ali je stajala i vratili su joj osećaj u nogama“, navodi njen suprug.

Drugi odlazak je bio još uspešniji, ističe Rusimović, gde ona sada uspeva da hoda pomoću hodalice.

Da bi nastavila sa terapijom, koja je do sada dala izuzetne rezultate, potrebna je još jedna terapija.

„Trebali bi da odemo na još jednu terapiju gde će, ako Bog da, da isključe i tu hodalicu, da kažem da bude potpuno normalna osoba posle šesnaest godina pakla“, ističe njen suprug.

On kaže i da terapiju koju je prethodno primila Aleksandra, trebalo bi da ponovo primi najkasnije između 10. i 15. jula.

„To je najdalji rok, a ona već krajem juna bi po tom nekom pravilu trebala da primi. Ali postoji tih petnaest dana neka tolerancija da može da se produži jer se to prima na šest meseci“, kaže njen suprug.

Rusimović navodi i da je ovoga puta, cena terapije malo veća nego u prethodna dva navrata.

„E sada nažalost, možda je uticao i zemljotres u Turskoj i sada je cifra malo veća“, kaže Rusimović.

Kako bi Aleksandra otišla i na treću terapiju, koja je do sada dala izuzetne rezultate, potrebno je 14,500 evra, a na računu je, prema rečima njenog supruga, trenutno samo 450.

Comments

Pročitaj još