• Početna>
  • Vesti>

Stano: Dobrodošao svaki doprinos, ali rasprava o ZSO samo u okviru EU dijaloga

Foto: Tanjug

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da se rasprava i izrada statuta može odvijati samo u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije.

Peter Stano je naveo da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima regiona i država članica EU, kao i da je Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obe strane.

Stano je rekao da je poziv za prvu sednicu o izradi nacrta statuta ZSO poslat Beogradu i Prištini za 5. i 6. jun, ali da sastanak nije mogao da se održi zbog eskalacije situacije na terenu.

Umesto toga, kaže on, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je boravio u poseti Beogradu i Prištini, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom kako bi razgovarao o ključnim elementima kako bi se nastavilo dalje, u skladu sa Deklaracijom visokog predstavnika EU.

“Razgovori specijalnog predstavnika EU Lajčaka bili su veoma teški, posebno u Prištini. Ova poslednja poseta je potvrdila da strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima”, naveo je Stano.

Dodao je da je Lajčak već informisao Borelja o svojim posetama, te da se visoki predstavnik sada konsultuje sa državama članicama EU.

On je najavio da će se razgovori nastaviti u narednim danima sa ciljem da se postigne dogovor. “EU apeluje na obe strane da budu konstruktivne i spremne na kompromise”, izjavio je Stano i naglasio da su potrebni pozitivni koraci posebno sa prištinske strane kako bi došlo do brzog smirivanja situacije na severu KiM.

Istakao je da je EU spremna da preduzme odlučne mere koje će uticati na odnos sa Beogradom i Prištinom, ukoliko strane ne budu reagovale.

Comments

Pročitaj još