Građani severa Kosova i danas nastavljaju proteste

Foto: Radio Mitrovica sever

U Zvečanu su u blizini zgrade opštine i danas okupljeni građani, kao i predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić, potpredsednik Igor Simić i bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Zaposleni u lokalnoj samoupravi potpisivanjem u evidencije dolazaka i danas potvrđuju da dolaze na posao. Noć je protekla mirno a pripadnici Kfora su i dalje stacionirani na istim lokacijama, kao i na pet prilaznih tačaka gradu.

I deseti dan protesta Srbi istrajavaju na svojim zahtevima, da se specijalne jedinice Kosovske policije povuku iz zgrada lokalnih samouprava i sa severa Kosova, kao i da novoizabrani gradonačelnici ne dolaze u zgrade opština.

Upućen je još jedan zahtev a to je da budu oslobođeni uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović.

Najmlađi su danas simbolično, zaigrali basket u Zvečanu, time poslali poruku da žele da žive i odrastaju u miru.

Slična je situacija i u ostale dve opštine na severu, u Leposaviću i Zubinom potoku gde građani deseti dan iskazuju miran protest i ostaju pri svojim zahtevima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče se sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a na sastanku je razmotrena aktuelna situacija na severu Kosova, načini za smanjenje napetosti na terenu, primena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtev za hitnim zaustavljanjem napetosti na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Comments

Pročitaj još