• Početna>
  • Vesti>

Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Foto: Eulex

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

U Odboru za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije usaglašeno je da se, pored primene ranije utvrđenih zaduženja, Euleks zaduži da prištinskim službama za sprovođenje zakona asistira kako bi razvile sopstvene kapacitete za razmenu informacija sa srodnim službama, na regionalnom i međunarodnom nivou, u sferi pravne pomoći i saradnje u borbi protiv kriminalnih aktivnosti.

Kako je navedeno u Službenom listu EU, za pokrivanje troškova Euleksa će, u periodu od 15. juna 2023. do 14. juna 2025. godine, biti izdvojeno ukupno 165.310.000 evra.

Iz ovog iznosa, izdvajaće se suma od 58.500.000 evra za pokrivanje troškova Euleksa Kosovo, a iznos od 106.810.000 evra biće namenjen za podršku aktivnim sudskim postupcima koji su izmešteni na teritoriju države članice EU.

Odluku odbora za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evrope sada bi trebalo da formalizuju svojim potpisima predsednica tzv. države Kosovo Vjosa Osmani i visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Comments

Pročitaj još