• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Svi na Zapadu znaju da su Priština i Kurti krivi, ali mi od toga nemamo ništa

Foto: Printscreen TV Prva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom situacije na KiM da svi na Zapadu znaju da su Priština i Kurti krivi za eskalaciju, ali da “mi od toga nemamo ništa”. Kurti zna da, šta god da uradi, Amerikanci, Englezi i Nemci će biti za to da mora da se čuva kosovska nezavisnost i da neće dozvoliti čak ni široku autonomiju za Srbe, već neku NVO+, rekao je Vučić. Istakao je da je od 8. maja do danas prikupljeno 67.000 cevi i minsko-eksplozivnih sredstava.

Komentarišući razgovore sa stranim liderima koje je imao tokom boravka u Moldaviji, predsednik Vučić je rekao da svi na Zapadu znaju da su Priština i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti krivi za eskalaciju na severu KiM, ali da Srbija od toga nema ništa.

“Mi od toga nemamo ništa jer oni strateški, i Kurti to zna i nemamo šta tu da krijemo, on zna da šta god da uradi da će Amerikanci, Englezi, Nemci čvrsto, ostali malo manje čvrsto i tvrdo, ali tu negde uz, biti za to da mora da se čuva kosovska nezavisnost, da ne sme da se dozvoli Srbima da bilo kada ugroze teritorijalni integritet i suverenitet Kosova, da ne dozvoli da se do 1.000 srpskih vojnika i policajaca vrati na KiM, čak ni široka autonomija za Srbe, već neka NVO+ za ZSO – i to je to”, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je najavio da će sutra obići Dragišu Galjka, kojeg je pripadnik kosovske policije ranio u ponedeljak u Zvečanu.

“Na snimcima se ne pokazuje trenutak gde se vidi ko je započeo taj sukob, a započela ga je kosovska policija, a ne NATO. Ja sam mislio da je NATO izvlačio Srbe, ne, kosovska policija iza leđa NATO-a je izvlačila Srbe, pokušavala Igora Simića, kao i ovu dvojicu momaka, Radoša Petrovića i ovog drugoga, za noge i prebacila ih na svoju stranu, koji ni u kakvim neredima nisu učestovali, i obojica su u pritvoru”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je na samitu u Kišinjevu u Moldaviji razgovarao sa 38 evropskih zvaničnika, od čega je bilo 14 bilateralnih sastanaka.

Pustite me da pregovaram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je i da su razgovori sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom bili vrlo teški i najavio nove razgovore sa Srbima sa KiM oko dalje situacije na KiM.

On je istakao da će od ponedeljka-utorka, kada bude čuo specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i kada bude video sve ideje, ponovo pozvati Srbe sa KiM da se sa njima konsultuje.

On je dodao da ne razume smisao održavanja novih izbora na KiM. Mi ćemo na njima svakako da pobedimo, a oni će i dalje da nas lažu da će da formiraju ZSO, kao što nas lažu više od 10 godina, rekao je Vučić.

Dodao je da zna da bi i Srbima odgovaralo da imamo makar tu lokalnu vlast, da se malo spuste tenzije, jer oni plaćaju najvišu cenu, primetio je Vučić.

Kaže da ne zna šta će biti prihvaćeno i da će da se pregovara.

O kritikama nakon susreta sa Zelenskim

Predsednik Aleksandar Vučić je prokomentarisao i kritike koje su mu upućene nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

”Govorio sam i sa Zelenskim, u četiri minuta, bio je to korektan razgovor. Posle sat vremena dobijam poruku, pitaju ljudi – što se rukuješ sa njim? A oni drugi ćute. Šta god da uradiš, neko će koristiti nešto što misli da je loše da bi te napao”, rekao je Vučić.

Napomenuo je da je reč o predsedniku zemlje koja ne priznaje Kosovo i sa kojom nikada nismo bili neprijatelji. Istakao je da Zelenski od njega nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, već da su razgovarali o drugim stvarima.

Comments

Pročitaj još