• Početna>
  • Vesti>

Kurti: Kraj protesta i primena Briselskog sporazuma pre novih izbora

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Aljbin Kurti uslovio je održavanje novih izbora u opštinama na severu KiM okončanjem, kako je naveo “nasilnih protesta ispred opština na severu” i punom primenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na Tviteru nakon telefonskih razgovora sa zamenikom savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

“Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora”, napisao je Kurti.

Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je juče francuski predsednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žozep Borelj održali sa predsednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji. 

Borelj je na Tviteru saopštio da su na sastanku izneta tri zahteva – održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Comments

Pročitaj još