• Početna>
  • Vesti>

Kurti poručio da demokratija ne može biti suspendovana

Foto: Zvaničan Fejsbuk nalog kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je u utorak da se “demokratija ne može suspendovati, niti držati kao talac” i izrazio punu institucionalnu podršku novim gradonačelnicima opština na severu.

Bez obzira na zahteve Sjedinjenih Američkih Država da Vlada ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da povuče policajce iz tri opštinske zgrade na severu, Kurti je u svom obraćanju na Fejsbuku rekao da su gradonačelnici izabrani na izborima 23. aprila “jedini koji imaju bilo kakav legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima”.

“Poslednjih sati naše institucije su još jače pojačale komunikaciju sa međunarodnim partnerima, jer imamo zajednički cilj da smirimo situaciju”, rekao je Kurti.

Osvrćući se na “nasilje demonstranata” koji su napali vojnike KFOR-a u Zvečanu, Kurti je rekao da se “juče (29. maj) pred našim očima pokazalo da i mi delimo pretnje i opasnosti“.

“Juče je konačno dokazano i nama i svima s kim se suočavamo: sa maskiranim grupama ekstremne desnice, koje vandaliziraju, napadaju, pale sve ono što ne smatraju srpskim i koji slave nacionalističke i šovinističke simbole, kao npr. krst sa četiri S i simbol ruske agresije u Ukrajini – Z“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, ti ljudi ne mogu biti iznad zakona.

“Takvi su multimilioneri kriminalci poput Milana Radojčića i Zvonka Veselinovića. Oni su vlasnici velikih biznisa koji uslovljavaju svoje jadne radnike nasilnim protestima. To je, zapravo, put njihovih gazda u Beogradu prema javnoj upravi: način Aleksandra Vučića, Aleksandra Vulina i Ivice Dačića“, rekao je Kurti.

“Znam, poštovani građani, da je juče i danas na skupovima bilo i mirnih demonstranata. Ali jučerašnji i današnji protesti nisu bili mirni. Protest na kojem se napada policija koja održava red i sprovodi zakon, pripadnici KFOR-a koji održavaju mir i stabilnost i novinari koji izveštavaju o dešavanjima sa terena, nije protest za opštinu, već za vlast. Na Kosovu se vlast može dobiti samo putem izbora. Ne nasiljem i zločinom” dodao je Kurti.

Comments

Pročitaj još