• Početna>
  • Vesti>

Kfor: Povređeno 30 vojnika, obe strane da preuzmu odgovornost

U jučerašnjim neredima u Zvečan, ranjen o je 30 vojnika Kfora, saopšteno je iz ove misije. U objavi na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije, se precizira da je tokom, kako je napisano “jučerašnjeg ničim izazvanog nasilja”, povređeno 11 vojnika iz italijanskog, odnosno 19 vojnika iz mađarskog kontingenta.

Vojnici su, prema ovom saopštenju, zadobili povrede različite prirode, uključujući prelome i opekotine

“Tri mađarska vojnika ranjena su upotrebom vatrenog oružja. Njihove povrede nisu opasne po život” stoji u objavi.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om, kaže se u saopštenju, povećala je prisustvo u četiri opštine Severno Kosovo kako bi smanjila rizik od eskalacije, nakon što su novoizabrani gradonačelnici, pokušali da uđu u prostorije opština.

“Trupe KFOR-a su kasnije napale sve agresivnije mase. KFOR uvek deluje odlučno i uzdržano, u okviru strogih Pravila angažovanja. U ovom slučaju, odgovorio je na ničim izazvane napade nasilne i opasne gomile, dok je svoj mandat UN-a, izvršavao na nepristrasan način”.

U objavi se ističe da komandant misije KFOR general-major Anđelo Mikele Ristuća, lično prati razvoj situacije i izražava solidarnost sa vojnicima NATO-a koji su povređeni tokom sukoba i njihovim porodicama.

„Da bi se ​​izbegli sukobi između strana i da bi se rizik od eskalacije sveo na minimum, mirovne snage KFOR-a suzbile su pretnje po živote kosovskih Srba i kosovskih Albanaca. Obe strane treba da preuzmu punu odgovornost za ono što se dogodilo i spreče bilo kakvu dalju eskalaciju, umesto da se kriju iza lažnih narativa” rekao je Ristuća

“KFOR će nastaviti da preduzima sve neophodne mere da obezbedi sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa svojim mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine” dodaje se na kraju.

Comments

Pročitaj još