• Početna>
  • Vesti>

Saracin posle incidenata na severu Kosova: Nije svaka legalna akcija politički pametna, neke mogu da budu i politički opasne

Foto: Radio Kontakt Plus

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan, Manuel Sarazzin, danas je posetio Kosovo. Kaže da je juče popodne spontano odlučio o poseti. Navodi da su “veoma zabrinuti” zbog jučerašnje situacije na severu Kosova. “Moja poruka danas je – nećemo da šanse iz Ohrida budu umanjene glupim odlukama”.

“EU je oblast vladavine prava i demokratije i ličnih sloboda. Vladavina prava je za nas važna i razumem zadataka vlasti Republike Kosovo da imaju primenjivanje vladavine prava na celoj teritoriji Kosova. Ali nije svaka legalna akcija politički pametna, neke mogu da budu čak i politički opasne” – poručio je Sarazzin u obraćanju medijima u štabu EULEX-a u južnom delu Mitrovice.

“Ubeđen sam da je jučerašnji dan bio loš dan za Kosovo i za ceo Zapadni Balkan” – naveo je takođe.

Ističe da otkako je preuzeo svoj mandat specijalnog predstavnika nemačke vlade marta prošle godine “pokušava da radi svakog dana zajedno sa svojim kolegama” iz EU, UN-a i iz drugih zemalja EU u ciljiu pozitivnih vesti za region Zapadnog Balkana.

„Potrebne su nam dobre, pozitivne vesti za izgradnju kredibilnosti za evropsko proširenje za Zapadni Balkan“ – naveo je.

“Sporazum postignut u Ohridu pre nekoliko nedelja uz posredovanje Borela i Lajčaka je “velika šansa” i za evropsko pozitivno projektovanje i za region i za Kosovo i za Srbiju – dodaje.

“Moja poruka danas je – nećemo da šanse iz Ohrida budu umanjene glupim odlukama” – kazao je.

“Razumem da su za mnoge ljude u Republici Kosovo izjave koje su dolazile iz Beograda poslednjih meseci i nedelja o Ohridskom sporazumu teško razumljive ili teško prihvatljive, ali svaki političar u ovoj zemlji i ovom regionu ima svoju sopstvenu odgovornost za svoje odluke i dela. Ako osećate da vas neko time uznemirava, to nije izgovor da to činite i vi sa vaše strane. Ovakav pristup nije osnova za bliže pristupanje EU. Imamo Ohridski dogovor i dijalog kao bazu za bliže pristupanje ka EU Republike Kosova i Srbije” – naveo je Sarazzin.

On se danas sastao i sa komandantom KFOR-a, generalom majorom Mikelom Anđelom Ristućom, a prema nezvaničnim informacijama sa terena, trebalo bi da razgovara i sa predstavnicima civilnog sektora i medija sa severa Kosova.

Comments

Pročitaj još