• Početna>
  • Vesti>

Kosovska vlada izdvojila više od 25 miliona evra za sisteme odbrane i bezbednosti

Foto: Kosovska vlada

Kosovska vlada na danas održanoj sednici usvojila je nekoliko odluka, među kojima je i odluka o izdvajanju 25,8 miliona evra za podršku bezbednosnim i odbrambenim sistemima.

Novac za sistem odbrane i bezbednosti prenesen je iz „Paketa za ekonomski preporod za podršku bezbednosti“, a kosovski ministar Hekuran Murati objasnio je da će od toga 7,8 miliona evra ići Ministarstvu unutrašnjih poslova, a 18 – Ministarstvu odbrane.

Na današnjoj sednici Vlade odlučeno je takođe i to da se nastavi mandat Komisije za obeštećenje štete žrtvama zločina.

Istovremeno kosovsko ministarstvo finansija izdvojilo je i 32.000 evra za nastavak podrške likvidnosti porodica iz „Paketa za privredni preporod“.

Doneta je i nova odluka o eksproprijaciji, ovog puta dela zemljišta u Peći za proširenje sportskog kompleksa „Nacionalni džudo centar“

Vlada je danas usvojila i predlog zakona za vraćanje novca opštinama, odnosno vlada je završila i promenila zakonodavni dnevni red, koji otvara put za deblokadu sopstvenih opštinskih sredstava u iznosu od 37,5 miliona evra.

„Pozivam vas da dopunite i promenite našu zakonodavnu agendu dodavanjem tri nacrta zakona čiji je pokrovitelj Ministarstvo finansija, rada i transfera: Prvi je Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o kreditu za program javnih finansija i privrede, rast između Republike Kosovo i OPEC fonda za međunarodni razvoj. Drugi je Nacrt zakona za izmene i dopune Zakona o budžetskim izdvajanjima za budžet Republike Kosovo za 2023. godinu i treći je Nacrt zakona za dopunu i izmenu Zakona o penzijskim šemama“, kazao je kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Ovaj predlog usvojen je bez prigovora.

Na današnjoj sednici ujedno je formiran i Međuresorni savet za kontrolu duvana.

Kako je objasnio kosovski premijer, ovaj zakon ima za cilj da zaštiti javno zdravlje od vidljivih posledica konzumiranja cigareta, dodajući da će tokom inspekcije biti nulte tolerancije.

Kosovski ministar zdravlja Arben Vitija, kazao je da je zakon o zaštiti duvana već bio usvajan u Kosovskoj skupštini 2013. godine, ali da nikada nije stupio na snagu.

Ovu odluku takođe su podržali svi ministri.

Nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ukinula vanredno stanje zbog koronavirusa, takođe je danas to učinilo i Kosovo.

Na sednici vlade, odobrena je preporuka ministra zdravlja Arbena Vitije, za ukidanje vanrednog stanja.

„Uzimajući u obzir preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje i SZO, odnosno, odredbe zakona o prevenciji virusa, procenjujemo da više nema razloga za anti-covid mere“, kazao je Vitija.

Kurti o polaganju zakletve novoizabranih gradonačelnika u opštinama na Severu
A već na samom početku ove sednice, kosovski premijer govorio je o polaganju zakletve novoizabranih gradonačelnika u opštinama na Severu, odnosno poslednjim održanim izborima.

I danas je kazao da smatra da je razlog za bojkot tih izbora od strane Srba – pritisak Beograda, koji je ocenio kao „nenormalan“.

„Juče se navršilo mesec dana od održavanja izbora u severnoj opštini Mitrovica, u opštini Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Nije bilo incidenata. Bili su tihi i mirni. Zastrašivanja, linčovi, pritisci i ucene zvaničnog Beograda direktno su uticali na slabu izlaznost naših građana Srbije na ove izbore. Izostanak glasanja je bio nedostatak slobodne volje, a ne izraz političke volje. Ovakve preteće kampanje zvaničnog Beograda protiv lokalnih Srba, posebno u naše četiri opštine na severu zemlje, česte su i kontinuirane. Ali samo zato što se nešto dešava često i stalno, ne znači da je to normalno i prihvatljivo”.

Takođe mu je nenormalno da četiri opštine na severu budu šest meseci bez gradonačelnika.

„Naše delovanje je usmereno na demokratsko funkcionisanje državnih institucija i garantovanje javnih usluga za sve građane bez razlike. Ovo nije izbor. To je naša obaveza. Posvećeni smo tome štiteći ljudska prava, građanske slobode, vladavinu prava, politički pluralizam, mir i bezbednost u zemlji. Jer sve je to normalno u demokratiji i republici“, kazao je Kurti.

Nasuprot tome, za njega je „normalno“ to što je gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić, koji je inače iz njegove stranke, položio zakletvu, te to što će uskoro isto učiniti i preostala tri albanska gradonačelnika u većinski srpskim sredinama na Severu.

Oni su na pozicije došli preko ovih izbora, sa preko nešto više od tri odsto učešća birača na nedavnim izborima.

„Prošlog petka je izabrani gradonačelnik Severne opštine Mitrovica Erden Atić položio zakletvu. To je normalno nakon izbornog procesa, Katarina Adžančić, koja dolazi iz redova srpske zajednice, imenovana je za zamenika predsednika opštine. To je normalno i za ovu opštinu. Juče su imenovana četiri direktora, jedan Srbin, jedan Bošnjak, jedan Egipćanin i jedan Albanac, a ukupno su dve žene. Ovo je napredak, koji treba normalizovati. Sutra će u javnim ustanovama u ovim opštinama biti održane konstitutivne sednice i polaganje zakletve tri nova predsednika opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić“, dodao je Kurti.

Comments

Pročitaj još