• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti započeo okupaciju severa KiM, Vučić upozorio Lajčaka na posledice

Foto: TV Most

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da je na severu započela okupacija Aljbina Kurtija i Erdena Atića, koji je takozvani gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, kao i da Kurti želi da protera srpski narod i najotvorenije iscenira rat.

Petar Petković je na konferenciji za novinare rekao da je simbol okupacije severa Kosova i Metohije “krpa istaknuta na zgradi opštine” u Kosovskoj Mitrovici.

“Za nas to nije zastava, ona će stajati koliko i okupacija – ne dugo. Sama istorija nas uči da svaka okupacija ima kraj, a ova će se završiti kada Srbi to odluče”, rekao je Petković.

Istakao je da je jasno da Erden Atić nema legitimitet pošto je svega dvoje Srba glasalo u Mitrovici.

“Imamo 45.000 upisanih birača, a glasalo ih je 1.567. Samo 13 Srba je izašlo. Ne mogu to da budu legitimni izbori. Sram bilo Kurtija i međunarodnu zajednicu”, rekao je Petković.

Naveo je da saopštenje Kvinte dovoljno govori da ne postoji spremnost da se ide u pravcu normalizacoje odnosa.

“Kurti ovo radi jer ga neko podržava i ima vetar u leđa”, rekao je Petković i naglasio da će država Srbija biti uz svoj narod i prvog juna, do kada su ostavili rok Kurtiju da prestane sa provokacijama prema Srbima na Kosovu i Metohiji.

“Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja”

Petković je saopštio i da je u toku razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

“Vučić je upozorio Lajčaka na sve posledice Kurtijevog ponašanja i provokacija koje mogu da se pretvore u najnoviju krizu, da žele da proteraju srpski narod i najotvorenije isprovociraju rat”, rekao je Petković.

Erden Atić je ranije danaspoložio zakletvu i stupio na mesto gradonačelnika Opštine Severna Mitrovica pošto je pobedio na glasanju na kome nisu učestvovali Srbi. Sa prozora zgrade opštine istaknuta je zastava tzv. države Kosovo.

Saopštenjem su reagovali i predstavnici Srpske liste i dali premijeru kosova Aljbinu Kurtiju rok do 1.juna da, kako kažu, prestane sa represijom nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji uz poruku da će, ukoliko se ove ili slične akcije nastave, uslediti odlučan odgovor srpskog naroda.

Comments

Pročitaj još