• Početna>
  • Vesti>

Hil: Pitanje Srba na severu Kosova mora da se reši preko ZSO

Tanjug (Jadranka Ilić)

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je da rešavanje tehničkih pitanja u politici nije za ljude koji žele brza rešenja, navodeći da Srbi na severu Kosova moraju da imaju rešeno pitanje ZSO, prenosi Kossev.

Hil je, u intervjuu za Nova S, dijalog Beograda i Prištine ocenio kao veoma težak proces, te da svi shvataju da je situacija teška, ali i naznačio da je sa druge strane, neophodno da se formira Zajednica srpskih opština.

„Postoji svest kod američkih kreatora politika o tome da Srbi u Severnoj Mitrovici i na Kosovu, u stvarnosti moraju da imaju rešeno pitanje preko Zajednice srpskih opština“, kazao je Hil.

Istakao je da se tim pitanjem, pored Evrope, bave i Sjedinjene Američke Države, i da je prema tome krajnji rezultat ZSO.

„To je pitanje kojim se bave i Evropljani i SAD, te iako neće biti napretka na svakom sastanku, na kraju ćemo imati Zajednicu srpskih opština“, ocenio je Hil.

Slaže se sa stavom šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja u negativnoj oceni nedavno održanih izbora na severu, koji su održani uz bojkot većinskih Srba u ovim opštinama.

„Ja ne verujem da ti izbori mogu dugoročno da imaju pozitivan uticaj u većinski srpskim opštinama i bitno mi je da se fokusiramo i da prebrodimo to i dođemo do Zajednice opština sa srpskom većinom“, naveo je Hil.

Navodi da je za ovakav proces neophodno međuljudsko razumevanje i vreme da bi se realizovalo.

„Kada imate tehnička pitanja u politici, to nije za ljude koji žele brza rešenja. Za njihovo rešavanje potrebno je vreme. Razlike su duboke i vreme je da ljudi krenu da bolje slušaju jedni druge kako bi pronašli neko rešenje“, naglasio je.

Comments

Pročitaj još