• Početna>
  • Vesti>

Rode: Kosovo treba da pripremi nacrt statuta za ZSO, to nije isto što i „vizija“

Foto: Printscreen

Nakon sve češćih poziva međunarodne zajednice da Priština formira ZSO, danas se o ovom pitanju oglasio i ambasador Nemačke u Prištini, Jern Rode. On, međutim poručuje da bi Kosovo trebalo da pripremi nacrt statuta, jer, kako kaže, “jedna vizija nije nacrt”. 

Upravo je viziju o zaštiti prava Srba na Kosovu na sastanku sa srpskim predsednikom u Briselu predstavio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti je svoju ideju izneo nakon što je Upravljački tim koji čine Srbi sa Kosova predstavio nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

Dokument je naišao na podršku zvaničnog Beograda, ali ne i Prištine, koja ga je odbacila i ocenila kao nešto što „predstavlja želju za Republikom Srpskom na Kosovu“.

Samo dan kasnije, kosovska vlada je smenila ovaj Upravljački tim, navodeći da je njihov posao završen nakon predstavljanja nacrta statuta, dok su i Beograd i Evropska unija ocenili da ovim potezom Priština krši prethodno postignute dogovore.

Kurti je u međuvremenu izašao sa svojom vizijom za pitanje zajednica na Kosovu, prema članu 7 Sporazuma o normalizaciji odnosa i to po ugledu na hrvatski model za Srbe u ovoj zemlji.

Ubrzo zatim Kurtiju je stigao poziv od strane britanskog ambasadora u Prištini, Nikolasa Ebota – da Kosovo predloži Nacrt statua ZSO.

„Sada je vreme da Kosovo zvanično predloži nacrt statuta za ZSO, nadovezujući se na viziju koju je premijer izneo prošle nedelje, u skladu sa kriterijumima koje je postavila Evropska unija“, naveo je tada Ebot.

Da Priština treba da pripremi Nacrt statuta ZSO, poručio je danas i nemački ambasador u Prištini, Jern Rode.

Kako prenosi Koha, on je u današnjoj izjavi medijima u Prištini, osvrnuvši se na „nacrt vizije“, koju je predstavio kosovski premijer, rekao da ta „vizija“ nije Nacrt statuta.

„Kosovo treba da pripremi nacrt, jedna vizija nije nacrt. Treba da se pripremi nacrt“, kazao je Rode, prenosi ovaj medij.

Poziv je Kurti upućen nakon juperašnejeg sastanka glavnih pregovarača u Briselu.

Ovaj sastanak održan je nepune dve nedelje nakon runde dijaloga na visokom nivou, ali i nakon serije uzajamnih optužbi o izbegavanju obaveza i skoro svakodnevnih poziva međunarodne zajednice da dve strane primene dogovoreno, uključujući i ZSO.

Nakon završenog sastanka, direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, optužio je Prištinu da beži od pitanja nestalih i ZSO, ali i da je odbila predlog za rešenje za registarske tablice. Zamenik kosovskog premjera, Besnik Bisljimi, sa druge strane, kazao je da se na ovom sastanku razgovaralo samo o pravcu u kom ide dijalog, odnosno o „svemu što se odnosi na primenu sporazuma“.

Dan nakon ovog sastanka iz Prištine stižu nove kritike na račun Srbije da „krši sporazume“, ali i poruka da ZSO mora biti u skladu sa kosovskim Ustavom. Kosovski premijer i predsednica istovremeno traže primenu svih tačaka nedavno zaključenog sporazuma, bez uslova i bez odlaganja, te da se ne daje prioritet ZSO.

Comments

Pročitaj još