• Početna>
  • Vesti>

Petković: Situacija teška kada je reč o dijalogu, Bisljimijevo ponašanje bilo skandalozno

Foto: TV Most

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je danas, posle nove runde dijaloga u Briselu, da je situacija teška kada je reč o dijalogu, kao i da je ponašanje glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bilo skandalozno.

On je nakon trilateralnog sastanka sa glavnim pregovaračem Prištine Besnikom Bisljimijem, uz posredstvo specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, rekao da je Beograd na sastanak došao pripremljen, sa ekspertima i predlozima, svim materijalima.

“Za razliku od Bisljimija koji je došao sam i koji je, kada je trebalo da razgovara o važnim pitanjiama, poput formiranja ZSO, pitanja nestalih, slobode kretanja, pitanja koja se odnose na život, institucionalno nasilje Kurtija, na to Bisljimi nije želeo da da konktetne odgovore i pokušavao je različitim upadicama da obesmisli tok razgovora”, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo i o pitanju energetike, međutim, na sve je Bisljimi govorio da Petković  ,,priča gluposti”.

Kao primer, on je naveo i  ,,odbijenicu novinarke RTS-a kojoj nedavno nije dozvoljeno da uđe na KiM”, čiji je zahtev za ulazak na KiM Bisljimi, kako je naveo Petković, uzeo i bacio na pod.

,,Njega ništa ne interesuje i želi da inscenira da razgovara, da napravi privid da učestvuje u dijalogu, ali smo došli do toga, što je i Vučić pričao, da ne žele da formiraju ZSO. Kada kažem ZSO, on kaže da ne zna šta je to. Gospodin ekspert tvrdi da zna sve teme, ali nije pročitao četiri osnovna sporazuma o ZSO, da je to mehanizam koji treba da obezbedi individualna i kolektivna prava za Srbe”, rekao je Petković.

Kako kaže, Bisljimi i Kurti se podjednako ponašaju.

,,Hvataju se za sitnice da odlože rešavanje pitanja nestalih. Kada sam Bisljimiju ponovio naš zahtev da rešimo zahtev pitanja slobode kretanja i registarskih tablica, nije hteo da razgovara. Ne znam kako dalje da razgovaramo, mi želimo normalizaciju, pre svega zbog Srba. Važno je da sačuvamo živote naših ljudi”, rekao je on.

Prema Petkovićevim rečima, normalizacija znači normalizaciju života na terenu, a Bisljimi nije hteo o tome da razgovara.

,,Kada pomenete rezoluciju 1244 skače kao oparen, a ZSO hoće da rešava na osnovu pusama, odluka ustavnog suda i sve tako. Kada mu odgovara pročita neki član, kada ne odgovara pravi se lud. Odlaže rešavanje pitanja nestalih iako sam tražio i da Odalović uđe u salu za sastanke. Teška je situacija i brine me kako će se stvari odvijati. Učinićemo sve da sačuvamo mir, iako je Bisljimi hteo da nas natera da reagujemo na određeni način. Kompromis mora da se dogodi, a to je za Prištinu zabranjena reč”, rekao je Petković.

Comments

Pročitaj još