• Početna>
  • Vesti>

Ambasador Kipra: Naš stav o nepriznavanju Kosova je principijelan i dosledan

Foto: Tanjug

Ambasador Republike Kipar u Srbiji Dimitrios Teofilaktu potvrdio je da je stav njegove zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova principijelan i dosledan.

“Kipar poštuje teritorijalni intergitet Srbije, kao što poštuje teritorijalni integritet svih drugih država. Naš stav o nepriznavanju Kosova je principijelan i dosledan i to ne samo zbog toga što imamo sličan problem. Da bismo bili kredibilni, moramo se rukovoditi doslednim i principijelnim stavovima, u skladu sa međunarodnim pravom”, istakao je Teofilaktu u intervjuu za današnju Politiku, na kraju diplomatskog mandata u Beogradu.

Prema njegovim rečima, odnosi Kipra i Srbije su tradicionalno jaki, negovani i mnogostruki. 

“U svetlu aktuelnih dešavanja u vezi sa Kiprom i Kosovom, potrebni smo jedni drugima i svesrdno se podržavamo, uz otvaranje novih prostora za dalje unapređivanje naših odnosa”, istakao je ambasador Kipra.

On je rekao da, u skladu sa politikom EU, njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine, ali insistira sa ostalim zemljama članicama na punoj primeni odredaba koje se tiču srpskih opština na KiM i “ključni su aspekt politike Beograda, u skladu sa Briselskim sporazumom”.

Teofilaktu je ukazao da se, sa druge strane, kada vitalni interesi takozvanih malih država nisu u skladu sa intereseima drugih, uglavnom većih igrača, određeni pritisci ili posledice “moraju predvideti”. 

On je, međutim, ocenio da, bez obzira na ekonomske ili druge posledice, države ne bi trebalo da donose odluke pod pritiskom.

Comments

Pročitaj još