• Početna>
  • Vesti>

Petković: Sramotno maltretiranje Srba u Preocu od strane do zuba naoružane Kosovske policije

Foto: TV Most

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković je u saopštenju istakao da je “nedopustivo i sramotno maltretiranje kojem su od strane do zuba naoružane Kosovske policije u Preocu sinoć bili izloženi dugogodišnji novinar i predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević i urednik književnih programa Doma kulture „Gračanica“ Žarko Milenković”.

Njih je pola sate pre ponoći na kružnom toku u Preocu, nedaleko od Gračanice zaustavila grupa policajaca sa pancirima i oružjem, izvukla ih iz automobila, koji su detaljno pretresali, grubo se prema njima ophodila, udarala ih po nogama, a na pitanje Rakočevića i Milenkovića da li postoji neko u redovima jedinice ko govori srpski jezik, dobili su odgovor na albanskom povišenim i grubim tonom. Dodatno, policajci su odbili da se legitimištu i ostave svoj policijski broj.

“Ovo je još jedan primer represije i odmazde koju nad srpskim narodom u pokrajini sprovodi režim Aljbina Kurtija, a kojeg nisu pošteđeni ni novinari, ni radnici u oblasti kulture. Ovo ničim izazvano maltretiranje po etničkoj osnovi lice je i slika navodne demokratije koja vlada na prostoru Kosova i Metohije, u kojoj su Srbi krivi samim svojim postojanjem i upotrebom svog, maternjeg, srpskog jezika”, navodi se u saopštenju.

Iako su se ovim povodom Rakočević i Milenković obratili, kako misiji OEBS, ambasadama SAD i Nemačke na Kosovu i Metohiji, tako i tzv. Policijskom inspektoratu Kosova, nikakav odgovor nisu dobili.

“Iz svega navedenog evidentno je da na Kosovu i Metohiji diskriminacija zamenjuje zakon, pravo i pravdu kada su Srbi u pitanju i o svim etnički motivisanim incidentima i napadima na Srbe na KiM detaljno ću govoriti i tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu” istakao je Petković.

Comments

Pročitaj još