• Početna>
  • Vesti>

Petković za RTS: Dogovor je zabranjena reč u Prištini, Kurti neće ZSO i tu nema filozofije

Foto: TV Most

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je za RTS-a da Aljbin Kurti nakon jučerašnjeg sastanka u Briselu neće Zajednicu srpskih opština (ZSO), ne želi razgovore, kao i da je to čovek koji ne želi mir, već nove sukobe i da tu nema mnogo filozofije. Kurti hoće da protera srpski narod, ne želi da razgovara, želi da stvara nove krize, ističe Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je, gostujući u Dnevniku RTS-a, posle jučerašnjeg sastanka u Briselu i odbijanja Aljbina Kurtija da razgovara o ZSO, da se plaši kako će se dalje razvijati situacija na KiM.

“Borelj je rekao da brine da su na severu Kosova i Metohije otvoreni putevi za neke nove krize. Gotovo da nemamo normalizaciju odnosa, KAO i razgovor o normalizaciji odnosa. Prištinska strana negira sve ono što je dogovoreno o ZSO, a reč je o četiri sporazuma”, kaže Petković.

Petković objašnjava da Upravljački tim za ZSO ima četiri člana, kao i da su na sastanku su bile “dve dame koje su profesionalno predstavila Nacrt statuta za ZSO”. 

Prema njegovim rečima, sve vreme dok su predstavljale Nacrt, Kurti i Bisljimi su se podsmevali, te da nije bilo predsednika Vučića da stane u njihovu odbranu “ko zna kako bi se sve završilo”.

“ Kurti nije spreman ni oko čega da razgovara i da se dogovara. Na svaku rečenicu Danijele Vujičić, odmahivao je rukom i upadao u reč. Ne žele da se ZSO formira”, naveo je direktor Kancelarije i dodao da je prištinska strana došla da minira sastanak.

Pojasnio je da Upravljački tim 2018. godine imao četiri meseca da izrade Nacrt statuta o ZSO, što su oni uradili vrlo marljivo i profesionalno, a ceo dokument ima 67 tačaka i bazira se na četiri sporazuma postignuta u dijalogu.

Napomenuo je da se Beograd drži svih potpisanih dokumenata i ne odustaje od toga.

“Oni sada od nas traže da primenjujemo ono što nije potpisano, iako je predsednik jasno stavio do znanja koje su naše crvene linije, a sa druge strane imamo četiri potpisana sporazuma među kojima i Briselski sporazum i oni to neće da sprovedu, iako je i EU garant Briselskog sporazuma” naglasio je Petković.

Aljbina Kurti predstavio je prištinski nacrt ZSO, a Žozep Borelj je rekao da je napravljen neki iskorak jer su dve strane počele da razgovaraju o ZSO.

Aljbin Kurti neće Zajednicu srpskih opština. On ne želi razgovore, to je čovek koji ne želi mir, on želi nove sukobe i tu nema mnogo filozofije.

Petković je rekao da ako posmatrate izjave Kurtija od dolaska na vlast videćete da on ne želi ZSO.

“Kurti na 24 sata proizvodi nove krize”

“Kurti hoće da protera srpski narod, on ne želi da razgovara, želi da stvara nove krize, on na 24 sata proizvodi nove krize. Kompromis i dogovor je zabranjena reč u Prištini“, napomenuo je Petković.

Naglasio je da mi ne pristajemo na to da ZSO bude neka vrsta nevladine organizacije i upitao zašto smo onda 10 godina razgovarali.

“Kurti nema pravo da predlaže neku svoju verziju nacrta statuta, za to je ovlašćen Upravljački tim“, kaže Petković.

Rekao je da je treća tačka jučerašnjeg sastanka bila o izborima koji su sprovedeni na severu KiM i EU je bila korektna da se napravi neko prelazno rešenje, ali Kurti je sve to odbio iako je naša strana to prihvatila.

“Važno nam je da sačuvamo mir i stabilnost. Poručujem građanima da koliko god da je teško da razgovaramo sa Kurtijem mi moramo da činimo sve da sačuvamo mir i sačuvamo živote na KiM. Ako smo u slepoj ulici gde nas je uveo Kurti kako možemo da pričamo o kompromisu, ako jedna strana sve odbija“, kaže direktor Kancelarije za KiM.

Comments

Pročitaj još