• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kurti nije vlastan da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština

Foto: Kancelarija za KiM

Aljbin Kurti nije vlastan da nešto dozvoljava ili ne dozvoljava kada je reč o Zajednici srpskih opština, jer njene nadležnosti i način na koji treba da bude formirana definisani su kroz 4 briselska sporazuma iz 2013. i 2015. godine i tu ne postoji nikakav prostor za arbitrarnost, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Kurti ili nije čitao dokumente potpisane u Briselu, ili se pravi da ne razume šta je u njima napisano, navodi Petković.

Petković navodi da su Prvi briselski sporazum, Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa, Delokrug rada i mandat Upravljačkog tima i Opšti principi za formiranje ZSO, veoma jasni sporazumi, koji preciziraju sve obaveze koje stoje pred Prištinom.

“Kurti dakle nema nikakvog osnova da istupa sa svojim proizvoljnim željama i pogledima po ovom pitanju – njegov posao je da sprovede potpisano, pod uslovom da prvo nauči kako se sporazumi zovu, kad su potpisani i šta u njima piše” ističe Petković.

Petković dodaje da je sve ostalo samo pokušaj opstrukcije procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, a iz svega što Kurti govori i čini proističe da on za taj proces uopšte nije zainteresovan.

“Njegova očigledna namera je da nasiljem i jednostranim delovanjem suštinski promeni situaciju na terenu i tako dosadašnji tok dijaloga o normalizaciji učini irelevantnim. Ali, neka Kurti dobro zapamti da mu to nikada nećemo dopustiti! Zato i ovom prilikom još jednom pozivamo međunarodnu zajednicu da obuzda okupacionog gaulajtera Kurtija, kako stabilnost regiona ne bi bila nepopravljivo narušena” zaključuje se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Comments

Pročitaj još