• Početna>
  • Vesti>

Vuk Jeremić i Igor Simić o važnosti sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na KiM

Foto: RTS

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kaže za RTS da je današnja sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji jedna od najvažnijih u poslednjih deste godina, dok potpredsednik Srpske liste Igor Simić smatra da bi od izveštaja generalnog sekretara Antonija Guteresa mnogo značajnije bilo da se pregovori Beograda i Prištine vode pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće sednicu o situaciji na Kosovu i Metohiji. U najnovijem izveštaju generalnog sekretara obuhvaćen je period od 16. septembra prošle do 18. marta ove godine, dijalog Beograda i Prištine, ali i povlačenje Srba iz institucija.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić kaže za RTS da je današnja sednica jedna od najvažnijih u poslednjih deset godina iz dva razloga – jer Srbi na KiM žive u nikada težim okolnostima i zato što je došlo do dogovora u Ohridu i Briselu na osnovu francusko-nemačkog plana u kojem se, kako kaže, navodi da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Jeremić smatra da predsednik Srbije, koji je, kako kaže, učestvovao u dogovorima iza zatvorenih vrata, ima jedinstvenu priliku da u Njujorku saopšti da se Srbija protivi članstvu tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama i zatraži od stalnih članica Saveta bezbednosti, pre svega Rusije i Kine, da upotrebe svoj veto ako odlučivanje o tome dođe na dnevni red.

Kaže da nije dovoljno da to uradi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić jer Srbija na najvišem nivou treba da saopšti svoj stav i upozna međunarodnu zajednicu o okolnostima u kojima Srbi na KiM žive.

Jeremić smatra da nema bolje prilike da se tačno razjasni šta je predsednik Vučić rekao u “sobi gde su napravljeni usmeni dogovori”.

“Vodili smo neodgovornu politiku čije posledice Srbi na KiM žive i danas”

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da bi od izveštaja mnogo značajnije bilo da se pregovori Beograda i Prištine vode pod okriljem Ujedinjenih nacija, gde su okolnosti bolje nego u Evropskoj uniji.

“To je posledica pogubne politike koja je vođena od 2000. do 2012. godine”, ističe Simić.

Naglašava da je predsednik Vučić više puta govorio šta su crvene linije, čak i pred istaknutim predstavnicima međunarodne zajednice.

“To nije bio slučaj u prošlosti. Mi smo vodili neodgovornu politiku čije posledice Srbi na KiM žive i danas. I 11 godina nakon što je gospodin Jeremić napustio vlast u Srbiji, mi danas imamo iste probleme, da između Srba i Srba imate granicu na Jarinju i Brnjaku, da imate neke carinske pečate, da imate zahtev po sporazumu iz 2011. godine da Srbi moraju da se odreknu srpskih registarskih oznaka. Svi ti sporazumi su pravljeni nauštrb srpskog naroda”. naglašava Simić.

Apeluje na predsednika Vučića da ne sluša one koji su, kako kaže, vodili spoljnu politiku od 2000. do 2012. godine jer, ističe, srpski narod to ne bi mogao da izdrži.

Comments

Pročitaj još