• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige dr Miloša Damjanovića večeras u Akvarijusu

Foto: Radio Mitrovica sever

U Privatnom kultrunom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 27. aprila 2023. godine biće predstavljena knjiga „Dr Nehemije Šenfajn (1886-1942). Biografija Švajcarca u Jugoslaviji“ autora Miloša Damjanovića, doktora istorijskih nauka. Promocija je zakazana za 20:00, a pored autora u programu će učestvovati i etnolog dr Aleksandar Pavlović i istoričar prof. dr Milenko Pekić.

Ova istoriografska monografija, čiji je izdavač Arhiv Vojvodine, a recenzent istoričar prof. dr Vladan Virijević, prati biografsku putanju jednog od najrenomiranijih kosovskomitrovačkih lekara čiji je celokupan period boravka u gradu na Ibru bio svakodnevno i sveprožimajuće vezan za pružanje medicinskih usluga lokalnom stanovništvu.

U studiji je prikazan životni ciklus švajcarskog državljanina rusko-jevrejskog porekla koji je iz krajnje humanih pobuda započeo novi životni stadijum u Kosovskoj Mitrovici u kojoj će dočekati i tragičan svršetak. Život ovog altruiste i čovekoljupca nasilno su prekinuli na najsuroviji način nacistički zločinci tokom okupacije naše zemlje u Drugom svetskom ratu.

Knjigu koja je ilustrovana brojnim fotografijama iz života dr Šenfajna i članova njegove porodice, zainteresovani posetioci moći će da nabave po pristupačnoj ceni.

Comments

Pročitaj još