• Početna>
  • Vesti>

Kurti očekuje da se 2. maja hitno reši pitanje nestalih lica

Foto: Kim

  Premijer u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da na sastanku sa predsednikom Srbije 2. maja u Briselu očekuje hitno rešavanje pitanja nestalih na KiM. Kurti navodi da je to pitanje sastavni deo aneksa sporazuma iz Ohrida.

“U aneksu Ohridskog sporazuma pitanje nestalih lica je hitno. I očekujem da će se 2. maja po hitnom postupku rešiti pitanje nestalih, koje se ne tiče samo nestalih, već i njihovih porodica i celog našeg naroda. Nestali su u posebnoj situaciji, gde je strepnja veća od tuge, gde je ljutnja veća od žalosti. Stoga očekujem 2. maja od fasilitatora dijaloga, kao što smo rekli u Ohridu 18. marta, da ovo pitanje hitno bude tretirano”, rekao je Kurti, preneli su mediji u Prištini.

On je sa ostalim predstavnicima centralnih institucija danas odao poštu osobama nestalim tokom sukoba.

Početkom aprila glavni pregovarači Beograda i Prištine dogovorili su u Briselu tekst deklaracije o nestalim osobama, za koju se očekuje da je odobre pregovarači na političkom nivou. 

Posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak najavio je susret Kurtija i Aleksandra Vučića za početak maja, na kojem će biti reči o osnivanju zajednice Srpskih opština.

Comments

Pročitaj još