• Početna>
  • Vesti>

Krasnići: Upravljački tim za statut ZSO nije došao na sastanak

Foto RTK

Ministar za Administraciju lokalne samouprave u Vladi Kosova Eljbert Krasnići izjavio je da se Upravljački tim za izradu statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom nije odazvao njegovom pozivu za sastanak.

Ministar je naveo kako je odlukom iz 2020. predviđeno da Upravljački tim o svojim aktivnostima izveštava ministra za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova.

Krasnići je, kako je saopštio, u svojstvu ministra pozvao na 18. april Upravljački tim na sastanak ali da niko od njih nije odgovorio.

Do dolaska aktuelnog premijera Aljbina Kurtija na vlast, ovo ministarstvo su uglavnom vodili Srbi, koji su bili deo Vlade Kosova. Neki od bivših ministara su predsednik Srpske liste Goran Rakić, te drugi članovi ove najveće partije kosovskih Srba Ivan Todosijević i Ljubomir Marić.

Tri odluke o Upravljačkom timu

Aktuelni ministar Krasnići je takođe objavio odluke na osnovu kojih su imenovani ili menjani članovi Upravljačkog tima za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Kako je objasnio, oko imenovanja ili smene članova Upravljačkog tima postoje tri odluke Ministarstva lokalne samouprave i Vlade Kosova, koje su zasnovane na Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

“Prva odluka je doneta u junu 2013. godine, u vreme Vlade (bivšeg premijera Hašima) Tačija. Druga odluka doneta je u junu 2016. godine, u vreme Vlade (bivšeg premijera Ise) Mustafe. Treća odluka je doneta u septembru 2020. godine, tokom mandata (bivšeg premijera Avdulaha) Hotija”, napisao je Krasnići u objavi na Fejsbuk profilu.

Upravljački tim je predviđen Sporazumom o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije iz 2013., sa ciljem da napiše statut za formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom. Upravljački tim bi trebalo da čine predstavnici četiri opštine sa severa.

Ministar Eljbert Krasnići poručuje da su od prvog imenovanja samo dva člana Upravljačkog tima ostala nepromenjena: Igor Kalamar i Dejan Radojković.

“Dva druga su stalno menjana. Danijela Vujičić je najmlađi član ovog tima, odlukom iz 2020. godine. Istovremeno, imenovana je i za koordinatora Upravljačkog tima”, objasnio je on.

Inače, Danijela Vujičić je poslanica u Skupštini Srbije ispred vladajuće Srpske napredne stanke. Dolazi iz Severne Mitrovice, jedne od četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Upravljački tim bi 2. maja u Briselu trebao da predstavi statut za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, koji posredstvom EU vode premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kurti je 25. aprila naveo kako u javnosti ovaj tim nije poznat, kao što nije poznat ni sadržaj statuta koji su izradili. Dodao je kako je on ranije izrazio spremnost da napiše statut za formiranje Zajednice, ali da mu je iz Evropske unije, koja posreduje dijalogom, rečeno da je to posao Upravljačkog tima.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će statut u Briselu predstaviti srpski Upravljački tim, dodajući da nema velika očekivanja da će ga druga strana prihvatiti.

Zajednica opština sa srpskom većinom je već deceniju tačka spoticanja u odnosima Kosova i Srbije.

Dogovorena je 2013., dok su dve godine kasnije usaglašeni principi. Međutim, Ustavni sud Kosova je 2015. utvrdio da neki od principa nisu u skladu sa zakonima Kosova, ali da mogu da se usaglase.

Comments

Pročitaj još