• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Za nepoštovanje sporazuma i gaženje prava Srba Priština je nagrađena

Foto: Tanjug

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da nije preterana ocena generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, u šestomesečnom izveštaju o radu UNMIK-a, da su tenzije u prethodnom periodu dovele odnose Beograda i Prištine do “najzabrinjavajućeg nazadovanja od početka procesa 2011.”

“Imamo kontinutitet toga da Srbija pruža ruku i pristupa razgovoru u dobroj veri, sa željom da se odnosi normalizuju”, kaže za Tanjug Đurić i dodaje da ono što se Srbija dogovori to poštuje i sprovodi ali “na žalost za to bivamo kažnjeni ponižavanjem, pritiscima, nepoštovanjem dogovora i stvaranjem jedne nove realnosti na terenu”.

Podseća da smo prethodnih dana mogli da čujemo jasne poruke predsednika Vučića i državnog rukovodstva da takva politika više neće biti tolerisana. “Kao što je važna poruka da Kurti i njegov režim ne smeju da budu nagrađivani za jednostrano delovanje na terenu, konstantno kršenje sporazuma i pristupanje ovom dijalogu u lošoj veri i sa namerom da se nanese šteta drugoj strani”, kaže Đurić.

Dodaje da je ispravna ocena predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mi nemamo pravi dijalog.

“I ovde i u Vašingtonu i drugim prestonicama se čuje snažan glas Srbije da mi želimo dobar, uređeni i civilizovani dijalog i sjajan odnos sa svim partnerima”, navodi Đurić.

Na pitanje Tanjuga da li je navođenje formiranja ZSO kao obaveze Prištine i u Guteresovom ali i u izveštaju EU o napretku Srbije, Đurić odgovara da je “davno prošlo vreme za signale i da je davno došlo vreme za konkretne rezultate i akcije”.

Objašnjava da je jedino na šta Srbi na KIM posle rezultata izbora u nedelju mogu da pristanu jesu konkretna dela i iza njih, kako kaže stoji čitava Srbija i državni vrh. Nije optimista da će Priština ubrzati formiranje ZSO jer “na Kurtijevo nepoštovanje sporazuma i gaženje kolektivnih prava Srba, kao i jednostano menjanje situacije na terenu, on nije kažnjen nego nagrađen prihvatanjem i pozdravljanjem rezultata lažnih, prevarnih izbora na severu KIM i podržanih od strane pojedinih evropskih zemalja na putu za Savet Evrope”.

Đurić je istakao da se time šalje veoma loša poruka Prištini da biva nagrađena za loše ponašanje i smatra da je od izuzetnog značaja da je za očuvanje puta dijaloga i stabilnosti na terenu da se takva politika što je moguće pre zameni, kaže Đurić.

Dodaje da će Srbija raditi na tome da pošalje jasnu poruku da je reciprocitet osnova politike Srbije u odnosu sa zemljama međunarodne zajednice.  

Objašnjava da je Srbija u prethodnih 10 godina stvorila zdravu osnovu za svoj međunarodni položaj i da je državno rukovodstvo vodilo izbalansiranu politiku, pa će, kako je naveo, u tom smislu nova strategija spoljne politike biti vrlo precizno definisana.

Na očekivanje šefa srpske diplomatije da će se u predstojećem periodu realizovati poseta državnog sekretara SAD Entonija Blinkena Srbiji, Đurić kaže da Srbija koristi svaku priliku u interakciji sa američkim zvaničnicima da pozovemo na jačanje dijaloga na visokom nivou i da su posete američkih zvaničnika uvek dobrodošle.

Podseća i da su se u februaru sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučič i sekretar Blinken u trenutku “kada je Kurti povlačio neke jednostrane poteze i on nije mogao da dobije sastanak sa visokim zvaničnicima SAD”, kaže Đurić i dodaje da je za Srbiju važno da u Americi ne bude “zemlja jedne teme i da se američko-srpski odnosi vrte samo oko pitanja Kosova i Metohije, koliko god to pitanje bilo suštinski važno”.

U tom smislu, navodi da je Amerika ekonomski partner broj jedan u oblasti usluga za Srbiju i da postoji ogroman potencijal za saradnju IT sektora.

“Takođe, želim da najavim da ćemo u maju mesecu u Vašingtonu osnovati srpsko-američki poslovni savet, koji će okupiti neke od najvećih američkih kompanija koje rade u Srbiji i zainteresovane su za rad u Srbiji i to ćemo uraditi sa jednom od najvećih američkih privrednih asocijacija”, rekao je Đurić.

Comments

Pročitaj još